Το χειρότερο πλήγμα τουλάχιστον της τελευταίας εικοσαετίας δέχθηκαν τα εταιρικά ομόλογα, με την επενδυτική βαθμίδα να συρρικνώνεται κατά 805 τρισ. δολάρια φέτος, ενώ η παγκόσμια αγορά junk «έχασε» 236 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες για εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας από την κατάρρευση της Lehman Brothers, ενώ όσον αφορά τα ομόλογα – σκουπίδια (junk) πρόκειται για τις χειρότερες αποδόσεις από την επέλαση της πανδημίας.

Μόνο η αγορά εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας στις ΗΠΑ απώλεσε 330 δισ. δολάρια σε αξία και βρίσκεται καθ΄οδόν για τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες από το 1980.

Η αγορά δέχεται έντονες πιέσεις από τον πληθωρισμό, που με τη σειρά του δίνει κίνητρο για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες. Με τη σειρά της, μία επιθετική νομισματική πολιτική ενδέχεται να επιβραδύνει τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης.

Παράλληλα βέβαια, πιέσεις ασκεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την Ευρώπη να δυσκολεύεται να βρει εναλλακτικές για την αναπλήρωση των ενεργειακών της αναγκών.

Αποτελεί βέβαια και βαρίδι στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, που ήδη βρισκόταν αντιμέτωπη με σοβαρά εμπόδια λόγω της πανδημίας.

Η συνολική εικόνα που σκιαγραφείται από την αγορά για τα εταιρικά ομόλογα το πρώτο τρίμηνο, είναι ότι οι επενδυτές βρίσκονται ενώπιον μεγάλης αβεβαιότητας και ακόμη μεγαλύτερων προβλημάτων μέσα στους επόμενους μήνες.