O Πρωθυπουργός βλέπει ότι τα δύο πρόσωπα της αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης κινούνται χωρίς πρόγραμμα και εντός του εγχώριου πεδίου αντιπαράθεσης με τα ήδη σοβαρά μεν αλλά τετριμμένα θέματα χωρίς να μπορούν να ορθώσουν μία αξιόπιστη πρόταση.

Από την μία ο Κασσελάκης που τάζει σε όλους τα πάντα ωσάν άλλος Τσίπρας, κινούμενος όμως αντίθετα από τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ με ολίγη από μπουζούκια, νησιά και δόσεις ακραίας επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και από την άλλη ο υποτονικός Νίκος Ανδρουλάκης που ο λόγος του έχει ξεπεραστεί, δεν ακούγεται από την κοινωνία καθώς είναι παλιακός με εκφράσεις του 80’.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και παρά την αποχή ή τη χαλαρή ψήφο που θα δούμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, η ΝΔ μπορεί να πιάσει το 33% και ίσως να εξασφαλίσει και μεγαλύτερο ποσοστό εάν καταφέρει μέχρι τέλους να κινητοποιήσει τον μεγάλο μηχανισμό της που σε μερικές περιοχές παραμένει σε ύπνωση ή σε χαλάρωση επειδή έχει ενεργοποιηθεί αρκετές φορές μέσα στο 2023.

Πρώτα απ’ όλα, ένα ζήτημα που θα απασχολήσει σύντομα το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση καθώς ο Πρωθυπουργός έχει εντοπίσει δυσλειτουργίες σε συγκεκριμένα υπουργεία.

Οι πληροφορίες του Radar είναι ότι ο ανασχηματισμός θα πάει για μετά το καλοκαίρι διότι δεν έχει κάποιο νόημα να τον κάνει τώρα. Όπως λένε «μετά το καλοκαίρι θα δούμε πως θα τα έχουμε πάει και απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλο από τις πυρκαγιές».

Όμως, πέρα από τις ευρωεκλογές για τις οποίες εκφράζονται οι απόψεις ότι η ΝΔ θα ξεπεράσει το πήχη που έχει βάλει, ο Πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών θα πρέπει να πείσει ότι διαθέσει την πολιτική πρωτοβουλία και με σύμμαχο την πολιτική σταθερότητα να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Όπως έχουμε ξαναγράψει πρώτοι, ο ανασχηματισμός που σκέφτεται ο Κ.Μητσοτάκης δεν θα γίνει την επομένη των ευρωεκλογών ούτε την παραεπομένη, ούτε σε 10 μέρες.

Οι αλλαγές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι σε χρόνο που θα έχει νόημα και θα πιάνουν τόπο, δηλαδή λίγο πριν ή μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για τα πρόσωπα που σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να βάλει μέσα στο κυβερνητικό σχήμα τα έχουμε ξαναγράψει.

Πέραν του Σταύρου Παπασταύρου που στην ουσία παραμένει κάτι σαν μυστικοσύμβουλος του Πρωθυπουργού, αναμένονται να επιστρέψουν σημαντικά πρόσωπα, πρώην υπουργοί όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ παίζει δυνατά και πρώην κυβερνητικό στέλεχος που κατάγεται από Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, μπορεί να δούμε και μία επισημοποίηση της άρρηκτης σχέσης Μητσοτάκη – Θωμά Βαρβιτσιώτη, ο οποίος μπορεί να λάβει παραγωγικό υπουργείο.

Μέχρι τότε ο Πρωθυπουργός θα έχει αποφασίσει και για μία σειρά άλλων θεμάτων όπως για παράδειγμα την επιλογή του νέου επιτρόπου στην Κομισιόν.

Αναλόγως λοιπόν, των αποτελεσμάτων, διότι η εκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπό τις σημερινές ισορροπίες, θα κινηθεί και ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Το σίγουρο είναι ότι έχει ήδη κάνει μία λίστα στο σημειωματάριο του για τα πρόσωπα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ενώ μεγάλο ρόλο θα παίξει, εκτός από τον ποιος θα ηγηθεί της Κομισιόν, το χαρτοφυλάκιο που θα δοθεί στη Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση τα ονόματα που θα παίξουν είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και ίσως η Νίκη Κεραμέως αν και υπάρχει μία μεγάλη αμφισβήτηση στο πρόσωπό της λόγω του σκανδάλου για την διαρροή προσωπικών δεδομένων στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος καλοκαιριού θα πρέπει να έχει αποφασίσει και άλλα κρίσιμα θέματα της πρωθυπουργικής ατζέντας, όπως είναι το πρόσωπο που θα προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας με την τωρινή ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου να διατηρεί το προβάδισμα για ανανέωση της θητείας της.

Όμως, λένε οι καλά γνωρίζοντες, ότι η αύξηση του ποσοστού συνολικά της Δεξιάς στα πλαίσια της αμφίπλευρης διεύρυνσης που επιχειρεί πάντα ο Κ.Μητσοτάκης, ίσως αναδείξει την ανάγκη για μία δεξιά υποψηφιότητα.

Όμως, όσοι το υποστηρίζουν αυτό είναι μία μικρή μειοψηφία στο Μαξίμου και στο ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον… Ενώ, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ορίσει και Επιτροπή για τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης…

Διαβάστε ακόμη: