Εν μέσω διεθνούς κρίσης – γεωπολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής- με τα χρηματιστήρια να καταρρέουν και την αβεβαιότητα να ενισχύεται, στην εγχώρια χρηματιστηριακή και επιχειρηματική αγορά παρατηρείται μια πρωτοφανής κινητικότητα, με τα deals και τις θετικές εξελίξεις να δίνουν και να παίρνουν, η οποία σε τόσο κρίσιμη στιγμή έρχεται να καταδείξει την δυναμική και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας, της επιχειρηματικής σκηνής και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας!

Η απόφαση της Morgan Stanley να εντάξει στον δείκτη MSCI Εθνική τράπεζα και Μυτιληναίο (κάτι που δεν είχε πολλές πιθανότητες βάσει των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που θέτει ο διεθνής οίκος) αλλά και να διατηρήσει την Jumbo, αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο – που διαθέτει πλέον 8 εισηγμένες στον δείκτη – (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha, Eurobank, Jumbo, Εθνική , Μυτιληναίο) και την εγχώρια επιχειρηματικότητα καθώς συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην εθνική οικονομία ενόψει ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, στο πρώτο εξάμηνο του 2023!

Την ίδια στιγμή όλη αυτή η δυναμική της εγχώριας αγοράς, παρά την κρίση, καταδεικνύεται και από την κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα της Ενέργειας, όπου η τράπουλα ξαναμοιράζεται και τα deals δίνουν και παίρνουν!

Ως γνωστόν, μετά τη συμφωνία Ελλάκτωρα – Μότορ Όιλ (που απέκτησε το 30% των μετοχών από τους Μπακοκαυμενάκηδες) για την ΕΚΤΕΧ Άνεμος (75%), σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Τέρνα Ενεργειακής (ηγέτιδας δύναμης στον χώρο των ΑΠΕ) με την αυστραλιανή Macquarie σε τιμή γύρω στα 22,7-22,8 ευρώ ανά μετοχή.

Ενώ οι πληροφορίες λένε πως και άλλο διεθνές επιθετικό fund έχει μπει σφήνα στο επικείμενο deal, προφέροντας υψηλότερο τίμημα!

Την ίδια ώρα κινητικότητα επικρατεί και γύρω από την ΔΕΗ, που κινείται επιθετικά στην αγορά των ΑΠΕ, αλλά και την ΑΒΑΞ η οποία φέρεται να διαπραγματεύεται την πώληση της Volterra και με την ΔΕΗ αλλά και με την Macquarie που φέρεται να έχει επιδείξει ενδιαφέρον!

Έντονη φημολογία έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, γύρω από υποτιθέμενο ενδιαφέρον της BC Partners για εξαγορά της Ιντρακάτ, όπου βάσει των πληροφοριών ο όμιλος Κόκκαλη θα παραμείνει max με 10% για ιστορικούς λόγους.

Ωστόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ιντρακάτ Π. Σουρέτης σε σχετικό ερώτημα του Radar, προ δύο ημερών, δεν επιβεβαίωσε τη σχετική φημολογία.

Τέλος, την δυναμική της αγοράς καταδεικνύει και η κινητικότητα της Goldman Sachs γύρω από την ΒΙΟΧΑΛΚΟ, όπου εδώ και καιρό μεθοδεύεται πώληση ενός ποσοστού της τάξης του 25% σε ξένο επενδυτή, με την υπογραφή του Χάρη Ηλιάδη, κίνηση που συνδέεται τόσο με την αυτόνομη είσοδο της Noval στο Χρηματιστήριο, όσο και τις εξελίξεις μεταξύ Cenergy και της δανέζικης Orsted!