Πριν από λίγο, έπεσαν οι υπογραφές στο πολύκροτο deal που φέρνει τον Όμιλο Motor Oil να αποκτά το ποσοστό των Μπάκου και Καϋμενάκη στον Ελλάκτωρα.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη οδεύει πλέον στα χνάρια της οικογένειας Ανιέλι καθώς με την προσφορά για το 30% στα 1,75 – 1,80 ευρώ, η Motor Oil θα αποκτήσει πρόσβαση στις ΑΠΕ του Άνεμου, αλλά και στην μονάδα διαχείρισης περιβάλλοντος.

Με άλλα λόγια η Motor Oil “πρασινίζει” άμεσα ενω η Ελλάκτωρ αναμένεται να βρει λύσεις για το ακριβό ομόλογο.

Σημασία έχει ότι η Motor Oil αγόρασε τα φωτοβολταϊκά και τις ΑΠΕ σε σχετικά φθηνές τιμές τόσο από το Fortress, όσο και από την Ελλάκτωρ.  Και φυσικά με την Motor Oil στην Ελλάκτωρ, η προσφορά για την Αττική Οδό – κοινοπραξία με Αβαξ και Ardian – βρίσκεται σε διαφορετική μοίρα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που διεξάγονταν τους τελευταίους μήνες έχουν οριστικοποιηθεί ώστε η ΜΟΙ να αποκτήσει το 30,1% των μετοχών της Ελλάκτωρ που κατείχαν οι δύο εφοπλιστές Μπάκος –Καϋμενάκης και το 75% έως και 100% της Άνεμος.

Η τελευταία, η οποία είχε απορροφηθεί από την μητρική το 2018 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου και θα αποσχιστεί, αποτελεί μία κερδοφόρα δραστηριότητα με μεγάλο εκτόπισμα στις τεχνολογίας καθαρής ενέργειας που της δίνει την δεύτερη θέση από πλευράς χαρτοφυλακίου με περίπου 500MW στην ελληνική αγορά, με πρώτο τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το ύψος της συμφωνίας για την πώληση των μετοχών της Ελλάκτωρ (δηλ. του μεριδίου των εφοπλιστών) θα φτάσει τα 180 με 190 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το τίμημα για τις ΑΠΕ. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τον όμιλο Ελλάκτωρ, η οποία τερματίζει μία πολύμηνη μετοχική διαμάχη μεταξύ των Ολλανδών μετόχων και των δύο εφοπλιστών και δίνει σημαντικά εφόδια στην εταιρεία για να προχωρήσει στην εξυγίανση του κατασκευαστικού τομέα, με σύμμαχο μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΧΑ για Ελλάκτωρ – Motor Oil

Σε ανακοίνωση προχώρησε το πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς ανέστειλε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο εταιρειών μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλονται προσωρινά από σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, η διαπραγμάτευση των χρηματοπιστωτικών μέσων των εταιρειών ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. & ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς των κινητών αξιών των ως άνω εταιρειών και μέχρις ότου παρασχεθεί ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με την πιθανή υλοποίηση της συναλλαγής. Αναστέλλονται επίσης προσωρινά και τα Παράγωγα Προϊόντα και ο Δανεισμός επί των μετοχών των ανωτέρω εταιριών.