Στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα και κόμβο διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη με την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων και της περιφερειακής συνεργασίας προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ενέργεια (CESEC) που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την ολοκλήρωση του κάθετου διαδρόμου εφοδιασμού της Κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο ενώ στον τομέα του ηλεκτρισμού στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, με πρώτο στόχο τα 2 γιγαβάτ ως το 2030.

Η κρίση, τόνισε, απέδειξε την αναγκαιότητα της αύξησης παραγωγής πράσινης ενέργειας όπως και το υψηλό ρίσκο της εξάρτησης από έναν προμηθευτή.

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναφέρθηκε στις σημαντικές ενεργειακές υποδομές που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας μεταξύ άλλων τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη που θα ενισχύσει όπως είπε περαιτέρω την πρόσβαση των χωρών της περιοχής στις διεθνείς αγορές.

Οι βασικές προτεραιότητες που παρουσίασε η Επίτροπος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της κατασκευής νέων δικτύων και της ενοποίησης των αγορών με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών και την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας καθώς όπως είπε είναι δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα να προχωρήσει μόνη της προς την απανθρακοποίηση και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας. “Είναι εφικτό να θέσουμε φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε συνδυασμό με τη σύζευξη των αγορών και την ανάπτυξη διασυνοριακών διασυνδέσεων να προχωρήσουμε ταχύτερα την ενεργειακή μετάβαση”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, παρουσίασε τις επενδύσεις του Διαχειριστή οι οποίες όπως σημείωσε συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ΕΕ”.

Όπως ανέφερε οι διασυνδέσεις των νησιών που ολοκληρώθηκαν και εκείνες που ακολουθούν (Δωδεκάνησα, ΒΑ Αιγαίο) θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,8 εκατ. τόνους ετησίως ως το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα αναπτύσσονται νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις με Βουλγαρία (η δεύτερη διασύνδεση τέθηκε σε εμπορική λειτουργία πριν λίγες ημέρες), Β.Μακεδονία, Αλβανία και Ιταλία.

Η διασύνδεση με Κύπρο – Ισραήλ πέρασε στο στάδιο της κατασκευής και παράλληλα ωριμάζουν οι διασυνδέσεις με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την απευθείας διασύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη (Great Aegean interconnection) με στόχο το έργο να περιληφθεί στην επόμενη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

“Χρειαζόμαστε, κατέληξε ο κ. Μανουσάκης, περισσότερες διασυνδέσεις όχι μόνο διασυνοριακές αλλά και διηπειρωτικές προκειμένου να “πρασινίσει” περαιτέρω το ενεργειακό μείγμα και να αυξηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού”.

Κομισιόν: Αυτά τα ενεργειακά έργα χρηματοδοτεί στην Ελλάδα

Κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου Ουκρανίας – Μολδαβίας – Ελλάδας εν όψει

Ο κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου με προσθήκη Ουκρανίας – Μολδαβίας, Great Sea Interconnector και υδρογόνο, είναι πλέον στο τραπέζι των υπ. Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης

Η ολοκλήρωση του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου, στον οποίο μπαίνουν και επίσημα η Ουκρανία και η Μολδαβία, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και και τα σχέδια για το υδρογόνο, βρίσκονται στο τραπέζι της συνόδου στην Αθήνα των υπ. Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης (CESEC).

Στην σύνοδο για την Ενεργειακή Συνδεσιμότητα της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Central and South Eastern Europe Energy Connectivity) θα βρεθούν στο επίκεντρο τα πιο ώριμα διασυνοριακά και διευρωπαϊκά έργα στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια που ενισχύουν την ενεργειακή αυτονομία της ΝΑ Ευρώπης και αναβαθμίζουν την γεωπολιτική της σημασία.

Στο μείζον θέμα του Κάθετου Διαδρόμου, ιδιαίτερα κρίσιμου για την απεξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι βασικές εναπομείνασες προτεραιότητες είναι να ολοκληρωθεί το σκέλος Βουγαρίας – Ρουμανίας, αλλά και να προστεθούν και επίσημα στο παιχνίδι η Ουκρανία και Μολδαβία, με τους Διαχειριστές των οποίων ο ΔΕΣΦΑ πρόκειται σήμερα να υπογράψει σχετικό MoU.

Κρίκοι μιας ευρύτερης ενεργειακής αλυσίδας, που απαρτίζεται από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό των 182 χλμ, το κομμάτι Βουλγαρίας – Ρουμανίας, και την διασύνδεση του με το δίκτυο στα σύνορα με την Ουκρανία αλλά και την Μολδαβία.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και μια σειρά άλλων έργων, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός IBS μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας, καθώς επίσης υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, όπως στο Chiren της Βουλγαρίας και στο Bilciuresti της Ρουμανίας.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από τον Vertical Corridor μετά και από τη συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι και εταιρείες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη.

Εκεί είχαν παρουσιαστεί από εκπροσώπους των εταιρειών τα αποτελέσματα των μη δεσμευτικών market tests που έχουν πραγματοποιήσει. Την ίδια περίπου περίοδο έπαιρνε σάρκα και οστά η πρωτοβουλία Central and South Eastern Europe Εnergy Connectvity (CESEC) για τις διασυνδέσεις μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, την οποία παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ.

Ενισχυτικά λειτουργεί και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης με τον βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ για την αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς των εθνικών συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, πέραν του Great Sea Interconnector μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, ξεχωρίζουν έργα όπως οι Trans- Balkan Electricity Corridor, το ρουμναικό τμήμα του Black Sea Corridor μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας και ο Mid Continetal East Corridor ανάμεσα στην Ρουμανία και την Σερβία.

Το ενδιαφέρον της ΕΕ για την διασυνδεσιμότητας της περιοχής είναι έντονο, γι’ αυτό και χρηματοδοτεί τα έργα με 2,86 δισ ευρώ. Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα στηρίξει τους υπουργούς ώστε να συμφωνήσουν πάνω σε νέα έργα και υποδομές σε φυσικό αέριο και ΑΠΕ, κρίσιμες για την ασφάλεια της περιοχής.

Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου, η Επίτροπος θα παραστεί σε τελετή για την ολοκλήρωση της γραμμής διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενώ θα προβεί και σε κοινή δήλωση με τον υπουργό ΠΕΝ Θοδωρή Σκυλακάκη.

Τέλος πλέγμα υποδομών, που μαζί με την έναρξη από τον Μάρτιο της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, δυναμικότητας 5,5 bcm, αναμένεται να επιταχύνουν την προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης της ΝΑ Ευρώπης από την Μόσχα.

Διαβάστε ακόμη: