Η μετοχή της Enphase Energy υποχώρησε κατά 40% εφέτος εν μέσω μιας ευρύτερης επιβράδυνσης στον κλάδο των ΑΠΕ και συγκεκριμένα της ηλιακής ενέργειας που προκλήθηκε από τα υψηλότερα επιτόκια.

Η πτώση είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη επειδή η Enphase έχει κορυφαίες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 2.700% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enphase, Badri Kothandaraman, δήλωσε στο Barron’s την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρία έχει ένα σχέδιο να ξεφύγει από αυτή την πορεία, αλλά προς το παρόν, καταλαβαίνει γιατί οι επενδυτές ξεπουλούν τη μετοχή.

«Οι επενδυτές μας έχουν δίκιο», είπε και συμπλήρωσε: «Περίμεναν από εμάς να μεγαλώνουμε και να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε, αλλά τους απογοητεύσαμε».

Η Enphase ανακοίνωσε πρόσφατα απογοητευτικές τριμηνιαίες πωλήσεις και προέβλεψε ένα ακόμη πιο απογοητευτικό τρίτο τρίμηνο.

Η εταιρία αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της τονίζοντας ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν περίπου 20%, από $711 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο σε $550 έως $600 εκατ. το τρίτο τρίμηνο. «Κανονικά, οι πωλήσεις αυξάνονται το τρίτο τρίμηνο», είπε ο Kothandaraman.

«Βαρίδι» τα επιτόκια

Το πρόβλημα είναι ότι οι πωλήσεις ηλιακών συλλεκτών έχουν επιβραδυνθεί σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, κυρίως επειδή τα υψηλά επιτόκια έχουν κάνει την ηλιακή ενέργεια πιο ακριβή.

Σε πολιτείες με χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το Τέξας και η Αριζόνα, οι καταναλωτές έχουν λιγότερα κίνητρα για να εγκαταστήσουν πάνελ στις σκεπές τους όταν γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Ο Kothandaraman σχολίασε ότι αναμένει ότι η Enphase είναι «στο κάτω μέρος αυτή τη στιγμή στο τρίτο τρίμηνο και πιστεύουμε ότι κάθε τρίμηνο έχει τη δυνατότητα να είναι σταδιακά καλύτερο από αυτό που βρισκόμαστε σήμερα».

Ωστόσο, η πρόβλεψή του συνοδεύεται από μεγάλη αβεβαιότητα, δεδομένου ότι δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Η Enphase έχει τουλάχιστον δύο τρόπους για να βγει από το… «σκοτάδι» πέρα από την ελπίδα πτώσης των επιτοκίων.

Πρώτον, η εταιρία εργάζεται για να επεκταθεί ταχύτερα στην Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις της εξακολουθούν να αυξάνονται σημαντικά.

Το δεύτερο τρίμηνο, οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 25% παρόλο που οι πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12%.

Το επόμενο τρίμηνο, οι ευρωπαϊκές πωλήσεις ενδέχεται να μειωθούν επειδή οι Ευρωπαίοι τείνουν να κάνουν μεγάλες διακοπές τον Αύγουστο.

Αλλά γενικά η Enphase αναμένει να επεκταθεί ταχύτερα στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες εκτός ΗΠΑ.

Η εταιρία μπορεί επίσης να ξεπεράσει την πτώση της πουλώντας περισσότερα προϊόντα σε κάθε πελάτη.

Σήμερα βγάζει περίπου το 10% έως 15% των εσόδων της από μπαταρίες και έχει δει αυξανόμενη υιοθέτηση σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια.

Αλλά οι στόχοι της είναι πολύ ευρύτεροι από αυτό. Η Enphase σχεδιάζει να γίνει βασικός κόμβος, δημιουργώντας λογισμικό που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ενός σπιτιού να διαχειρίζονται πράγματα όπως φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και αντλίες θερμότητας.

«Το όνομα του παιχνιδιού είναι πλήρης διαχείριση ενέργειας στο σπίτι», είπε ο Kothandaraman.

Ευρωπαϊκό συμβούλιο: H ενεργειακή διάσταση των αποφάσεων

«Ξεφουσκώνει» η ηλιακή και αιολική ενέργεια

Την ίδια ώρα και άλλες εταιρίες του κλάδου όπως η SunPower και η Sunrun καταγράφουν επίσης πτωτική πορεία εφέτος.

Η Enphase πουλά συσκευές που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια, καθώς και μπαταρίες για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας.

Οι εγκαταστάτες και οι διανομείς που αγοράζουν προϊόντα Enphase παρουσίασαν επιβράδυνση στις πωλήσεις στους καταναλωτές, επομένως τα προϊόντα της Enphase παραμένουν απούλητα σε απόθεμα.

Η Enphase μειώνει κι εκείνη τους στόχους των πωλήσεών της επειδή δεν αναμένει να πουλήσει τόσες πολλές συσκευές σε εγκαταστάτες.

Προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, τις αδειοδοτήσεις αλλά και την ρυθμιστική αβεβαιότητα του κλάδου των ανεμογεννητριών αποτελούν “αγκάθι” για τα αποτελέσματα και την εικόνα της Δανέζικης εταιρείας Vestas η οποία για το β’ τρίμηνο παρουσίασε αυξημένες ζημιές πάνω από το αναμενόμενο.

«Η αδειοδότηση και η ρυθμιστική αβεβαιότητα παραμένουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, και παρόλο που οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν περιοριστεί, αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Henrik Andersen.

«Η Vestas συνέχισε να βελτιώνει τις επιδόσεις της κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου του έτους, παραμένουμε σε τροχιά επίτευξης των οικονομικών μας προοπτικών για το 2023», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι ζημιές προ τόκων, φόρων που επηρεάζουν τη συγκρισιμότητα ανήλθαν σε 70 εκατομμύρια ευρώ ($77 εκατομμύρια) έναντι ζημιών 182 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι και μέσης πρόβλεψης αναλυτών για ζημίες 62 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοσκόπηση.

Διαβάστε ακόμη: