Μπορεί η φωτογραφία να μην είναι τόσο καθαρή, αλλά η τιμή φαίνεται: Ναι βρήκαμε τη φέτα σε συσκευασία των 200 γραμμαρίων, να πωλείται έναντι 2,14 ευρώ , δηλαδή σε τιμή 10,80 ευρώ το κιλό.

Μόνο που η φωτογραφία δεν προέρχεται από την Ελλάδα , αλλά από την Πορτογαλία και δη από σούπερ μάρκετ του νησιού Σάο Μιγκέλ , που είναι η πρωτεύουσα των Αζορών.

Ναι , στις Αζόρες που απέχουν από την Ελλάδα πάνω από 5000 χιλιόμετρα , και οι μεταφορές των εμπορευμάτων γίνονται στην πλειοψηφία τους με πλοία που διασχίζουν τον μισό Ατλαντικό , η ελληνικότατη φέτα κοστίζει κατά 80% φθηνότερα σε σύγκριση με την Αθήνα.

Και δεν αποτελεί εξαίρεση για προϊόντα που ο μέσος καταναλωτής βάζει καθημερινά στο τραπέζι του.

Σε μια απλή επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ προκειμένου να κάνουμε τις προμήθειες της ημέρας βρήκαμε το γάλα του ενός λίτρου στα 79 λεπτά, το γιαούρτι ελληνικού τύπου στη συσκευασία των δύο 1,88 ευρώ ( 4,27 ευρώ το κιλό), για να μην αναφερθούμε στα ντόπια κίτρινα τυριά ωρίμανσης ( τύπου γραβιέρας ) με τιμές που ξεκινούν από 9,60 ευρώ το κιλό.

Όσο για τα ψάρια τι να πούμε: δεν στεκόμαστε στα πολλά ντόπια ψάρια του Ατλαντικού οι τιμές των οποίων εκπλήττουν αφού ξεκινούν από 3-5 ευρώ το κιλό , και μιλάμε για τεράστια ψάρια όχι …γόπες!

Για λόγους σύγκρισης να αναφερθούμε στο σκουμπρί με 2,99 ευρώ το κιλό , στην τσιπούρα με 4,99 ευρώ το κιλό και στο φαγκρί με 6,99 ευρώ το κιλό. Εύλογα θα πείτε ότι η τσιπούρα είναι ιχθυοτροφείου , επισημαίνουμε όμως ότι και στην Ελλάδα ιχθυοτροφείου είναι , αλλά πωλείται κατά 80% ακριβότερα !

Να πάμε τώρα και σε άλλα βασικά είδη διατροφής , όπως τα φρούτα με την αρχική επισήμανση ότι τα περισσότερα εξ αυτών εισάγονται από την Ευρώπη αφού στις Αζόρες καλλιεργούνται μόνο τροπικά φρούτα τα οποία περιττεύει να αναφέρουμε ότι πωλούνται σε τρελές τιμές ( πχ ανανάς 3,35 ευρώ το κιλό ! ). Έτσι μένουμε στα εξής : Πεπόνια και καρπούζια 1,19 ευρώ το κιλό, ροδάκινα 1,89 ευρώ το κιλό.

Για τα κρέατα παραλείπουμε αναφορές γιατί είναι γνωστό ότι Αζόρες φημίζονται για τις αγελάδες, τα μοσχάρια τους , θα βρείτε μοσχαρίσιο φιλέτο από 11,78 ευρώ το κιλό !

Συμπέρασμα τα βασικά είδη διατροφής ενός μέσου νοικοκυριού στη …μέση του Ατλαντικού, είναι κατά 50% τουλάχιστον σε σύγκριση με την Ελλάδα. Ίσως σε αυτό συμβάλλει ότι πολλά από αυτά τα είδη ( και της φέτας συμπεριλαμβανόμενης) ο ΦΠΑ είναι μηδενικός εδώ και μήνες , σε αντίθεση με την Ελλάδα και οι έλεγχοι μάλλον είναι αποτελεσματικότεροι όπως φαίνεται και από τις τιμές.

Ελπίζουμε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας που ήδη βρίσκεται στο υπουργείο σχεδόν ένα δίμηνο να μελετήσει τα στοιχεία που καταγράφουμε.

Δεν θα τον κατηγορήσουμε , αν μάθουμε ότι αποφάσισε να ταξιδέψει ως τις Αζόρες για να διαπιστώσει «επί τόπου» , πως οι τιμές στο «καλάθι του νοικοκυριού», μένουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα , χωρίς μάλιστα κανενός είδους pass.

Διαβάστε ακόμη: