Περισσότεροι από 14.000 μικροί σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες επτά ημέρες, στα ανοικτά του Ατλαντικού στο καταπράσινο ηφαιστειακό νησί Σάο Χόρχε στις Αζόρες. Οι ειδικοί φοβούνται ότι οι δονήσεις, οι οποίες φτάνουν σε μέγεθος έως και 3,3 Ρίχτερ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ηφαιστειακή έκρηξη για πρώτη φορά από το 1808 ή έναν ισχυρό σεισμό.

Το νησί βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των Αζόρων, μια αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας. Η ξαφνική αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στο Σάο Χόρχε φέρνει μνήμες από τους σεισμούς που καταγράφονταν πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου Cumbre Vieja στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας πέρυσι, περίπου 1.400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Αζορών.

Αυτή η έκρηξη επί σχεδόν 90 ημέρες κατέστρεψε χιλιάδες ακίνητα και καλλιέργειες. Ισπανικές και άλλες διεθνείς ομάδες ειδικών είναι έτοιμες να ταξιδέψουν στο Σάο Χόρχε εάν χρειαστεί. Η ομάδα παρατήρησης του ηφαιστείου των Αζόρων (CIVISA) αύξησε τον συναγερμό στο Επίπεδο 4 την Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» να εκραγεί το ηφαίστειο.

Ο Πρόεδρος των Αζορών, Χοσέ Μπολιέιρο, είπε ότι οι σεισμοί που έπληξαν το Σάο Χόρχε τις τελευταίες ημέρες είναι διπλάσιοι από εκείνους που καταγράφηκαν στην περιοχή πέρυσι.

«Υπάρχει ξεκάθαρα μια ανωμαλία», είπε ο Πρόεδρος των Αζορών.

Αν και οι αρχές είπαν ότι μια έκρηξη δεν είναι επικείμενη, περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί αεροπορικώς ή δια θαλάσσης τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί δεν έχουν ιδέα πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν.