Τοξικοί άνθρωποι… Όλοι τους έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Και είναι η πιο εξουθενωτική εμπειρία. Μας βλάπτουν με τους διακριτικούς τρόπους χειραγώγησης τους και παίζοντας με τα συναισθήματα μας.

Και αυτοί οι άνθρωποι είναι απόλυτα ικανοί να μας κάνουν να αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας και να χάσουμε την αυτοπεποίθηση μας και την ψυχική μας υγεία.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους είναι να τους πετάξουμε από τη ζωή μας πριν καταφέρουν να μας πληγώσουν.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εντοπίσουμε.

Σήμερα, σας παρουσιάζουμε 9 συμπεριφορές που δείχνουν ότι κάποιος άνθρωπος είναι τοξικός…

Δεν παραδέχονται τα συναισθήματα τους

Αντιθέτως, προβάλλουν τα συναισθήματα τους πάνω σας χωρίς κανένα ίχνος ενσυναίσθησης. Όταν είναι θυμωμένοι, σας κατηγορούν ότι είστε θυμωμένοι αντί να αναλάβουν την ευθύνη των συναισθημάτων τους. Και θα βρείτε ότι συνεχώς προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και τα συναισθήματα σας που δεν ήταν δικά σας εξ αρχής.

Συνεχώς μαντεύετε για το ποια θα είναι συμπεριφορά τους απέναντι σας

Την μια μέρα είναι πολύ ευγενικοί και αγαπητοί και την άλλη αναρωτιέστε τι κάνατε και τους νευριάσατε. Αλλάζουν την διάθεση και την στάση τους σε δευτερόλεπτα για να παίξουν με εσάς και τα συναισθήματα σας και να σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι, σαν να κάνατε κάτι λάθος.

Ποτέ δεν απολογούνται

Επειδή δεν βλέπουν κάποιο πρόβλημα στην συμπεριφορά τους. Νιώθουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και ότι έχουν εξουσία. Και όταν προσπαθείτε να τους αντιμετωπίσετε για κάτι που έκαναν, δεν θα το παραδεχτούν ποτέ.

Σας χειραγωγούν για χάρη τους

Αν νιώθετε ότι μόνο εσείς προσπαθείτε να σώσετε την σχέση σας, τότε πιθανώς έχετε δίκιο. Οι τοξικοί άνθρωποι πάντα σας κάνουν να νιώθετε ότι τους χρωστάτε κάτι και πως πάντα θα πρέπει να περπατάτε πάνω σε καρφιά προσπαθώντας απεγνωσμένα να τους κάνετε χαρούμενους και να μην τους νευριάσετε.

Σας κάνουν να αποδεικνύετε συνεχώς τον εαυτό σας

Συχνά σας βάζουν σε μια θέση όπου πρέπει να καλύψετε τις ανάγκες τους και να αποδείξετε πως αξίζετε να βρίσκεστε στον κοινωνικό τους κύκλο. Συχνά χρησιμοποιούν φράσεις όπως «Αν πραγματικά νοιαζόσουν για μένα θα…» και μετά σας επιβάλλουν αυτό που χρειάζονται από εσάς.

Αφήνουν ανολοκλήρωτες συζητήσεις

Θα αφήσουν στην μέση μια συζήτηση αν δεν τους αρέσει το θέμα ή αν δεν έχουν επιχειρήματα. Δεν θα απαντήσουν στα μηνύματα σας ούτε θα σηκώσουν τα τηλέφωνα σας. Και ξανά, θα αρχίσετε να νιώθετε ένοχοι και θα θέλετε να απολογηθείτε επειδή τους στεναχωρήσατε.

Ποτέ δεν σας αφήνουν να μοιραστείτε την χαρά σας

Πάντα έχουν κάτι να πουν για να σας στεναχωρήσουν. Οι τοξικοί άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν ελαττώματα σε ό, τι και αν κάνετε για να νιώσετε πως η χαρά σας δεν είναι δικαιολογημένη. Μπορούν να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τα καλά πράγματα της ζωής σας μόνο με ένα διακριτικό ύπουλο σχόλιο.

Λένε άσχετες λεπτομέρειες σε μια συζήτηση

Όταν προσπαθείτε να λύσετε ένα πρόβλημα με τοξικούς ανθρώπους, θα πουν άσχετες λεπτομέρειες στη συζήτηση που συνέβησαν πολύ καιρό πριν. Και θα βρείτε ότι προσπαθείτε να διορθώσετε μια κατάσταση που είχατε ήδη ξανά λύσει 6 μήνες πριν αντί να εστιάζετε στην παρούσα κατάσταση.

Κρίνουν

Πάντα θα κρίνουν τις πράξεις σας και θα σας κάνουν να νιώθετε κατώτεροι από αυτούς. Μπορεί λανθασμένα να πιστέψετε τα λόγια τους και να χάσετε εντελώς την αυτοεκτίμηση σας. Αλλά αυτό θέλουν να πετύχουν.

Διαβάστε ακόμη: