Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, φιλοξενήθηκε σήμερα στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου αναφέρθηκε στη διεθνοποίηση της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορά μας στον Έβρο, τα οξυμένα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και τα 12 εξειδικευμένα γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα στελεχωθούν με 180 εκπαιδευμένους αστυνομικούς, εκ των οποίων το 50%  θα είναι γυναίκες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι τα έξι εν λειτουργία Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας έχουν αντιμετωπίσει από την αρχή του χρόνου 2.000 περιστατικά, ενώ στο σύνολο της χώρας είναι περισσότερα από 6.000. Παράλληλα, ο Υπουργός ανακοίνωσε τη λειτουργία ειδικής διεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ. για την παραβατικότητα των ανηλίκων.

Θεοδωρικάκος: Απροσπέλαστα τα σύνορά μας στον Έβρο

Αναφερόμενος στον Έβρο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «το φαινόμενο του 2020 επαναλαμβάνεται στον Έβρο με διαφορετικό τρόπο. Το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 καθοδηγήθηκαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ τώρα τους οδηγούν με οργανωμένο τρόπο κατά μήκος των δεκάδων χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτή την καθημερινότητα την αντιμετωπίζει η δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων, σε εξαιρετική συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό και τους πολίτες του Έβρου. Όλοι μαζί εφαρμόζουν το σχέδιο «Ακρίτας» με αποτελεσματικό τρόπο. Όσο κι αν οι Τούρκοι μηχανεύονται μεθόδους και πράγματα, δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα».

Θεοδωρικάκος: Διεθνοποιούμε το πρόβλημα και συνεργαζόμαστε με τον Frontex

«Ο καθημερινός αριθμός των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα είναι στα 1.500 άτομα και από την αρχή του χρόνου έχουν ξεπεράσει τους 160.000 ανθρώπους. Εμείς ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για όσα συμβαίνουν. Στις επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετέχουν ενεργά και οι δυνάμεις του Frontex, προκειμένου να υπάρχει ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα. Όλα αυτά είναι δράσεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα σύνορά της σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης, ας το σεβαστούν επιτέλους οι γείτονες μας». 

Θεοδωρικάκος: Θα υψώσουμε φράχτη και είναι και ο φράχτης του αναστήματός μας

Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις που τακτικά κάνω στον Έβρο, είναι γιατί θέλω να ενισχύσω και το ηθικό των ανθρώπων που εργάζονται εκεί και για να έχω προσωπική αντίληψη της δουλειάς της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς θεωρώ ότι είναι η πρώτη μας προτεραιότητα η ασφάλεια των συνόρων. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση, θα υψώσουμε φράχτη και είναι και ο φράχτης του αναστήματός μας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία. Έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ ότι θα καλύψουμε το σύνολο του ποταμού Έβρου, περί τα 140 χλμ, πολύ σύντομα θα έχετε νέα γύρω από το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής.

Θεοδωρικάκος: 2.000 περιπτώσεις έχουν αντιμετωπίσει τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ  

Στη συνέχεια, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανάφερε ότι «από την 1η Ιανουαρίου, η Ελληνική Αστυνομία στα 6 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας έχει αντιμετωπίσει 2.000 περιστατικά και συνολικά η Ελληνική Αστυνομία έχει αντιμετωπίσει 6.000. Μιλάμε για μία σύγχρονη μάστιγα, μιλάμε για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.  Πρόκειται  για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που χρειάζεται συνεργασία, εγρήγορση από πολλές πλευρές για να υπάρξουν αποτελέσματα».

«Εμείς διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα έχει αυτές τις διαστάσεις αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε άλλα 12 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, τα οποία θα λειτουργήσουν  μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες Οκτωβρίου. Τα δύο είναι σε περιοχές Αθήνας, στην Καλλιθέα και στο Μενίδι, άλλο ένα στην Θεσσαλονίκη, αλλά θα καλύψουμε και βασικές μεγάλες πόλεις της Ελληνικής περιφέρειας, όπως είναι ο Βόλος και η Λάρισα, η Χαλκίδα, το Αγρίνιο και τα Ιωάννινα, οι Σέρρες,  τα Χανιά και το Ηράκλειο.  Καλούμε  τις γυναίκες,  γιατί συνήθως οι γυναίκες είναι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, τις καλούμε να μιλήσουν.  Να απευθύνονται εγκαίρως στην Αστυνομία και στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση που διαθέτει κοινωνικές δομές και στο πενταψήφιο αριθμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων, το ‘’15900’’», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: