Ένα τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε χθες από την Ανταρκτική, σύμφωνα με σημερινή (23/01) αναφορά Βρετανών επιστημόνων. Αυτό το φαινόμενο δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, μολονότι η περιοχή απειλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τη Βρετανική Επιθεώρηση Ανταρκτικής (BAS).

Το παγόβουνο των 1.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε όταν η παλίρροια διεύρυνε μία προϋπάρχουσα ρωγμή στον πάγο, την αποκαλούμενη Chasm–1, ανέφερε η BAS, οργανισμός που ασχολείται με την έρευνα των πολικών περιοχών.

Πριν από δύο χρόνια, ένα παγόβουνο περίπου του ίδιου μεγέθους είχε σχηματισθεί στην ίδια ζώνη, την αποκαλούμενη Τράπεζα Πάγου «Μπραντ», όπου βρίσκεται ο βρετανικός ερευνητικός σταθμός «Χάλι Στ΄». Οι παγετωνολόγοι, που βρίσκονται στην περιοχή από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, παρατηρούν εδώ και περίπου δέκα χρόνια την εξέλιξη των ρωγμών στον πάγο. Το 2016, η BAS αποφάσισε να μετακινήσει κατά 20 χιλιόμετρα τον σταθμό «Χάλι Στ΄», φοβούμενη ότι εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων, ίσως βρεθεί να πλέει πάνω σε κάποιο παγόβουνο.

«Αυτή η αποκόλληση ήταν αναμενόμενη και συνιστά μία φυσιολογική συμπεριφορά της Τράπεζας Πάγου. Δε συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», εξήγησε ο επιστήμονας, ειδικός στους πάγους, Ντόμινικ Χότζον.

Η Ανταρτική υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πέρυσι, κατεγράφησαν θερμοκρασίες – ρεκόρ. Το 2021, το πλήρες λιώσιμο ενός παγόβουνου, σε απόσταση 4.000 χιλιομέτρων από το σημείο από όπου αποκολλήθηκε το 2017, ελευθέρωσε περισσότερους από 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού, γεγονός το οποίο ανησύχησε τους επιστήμονες, διότι δε γνώριζαν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στο «εύθραυστο» οικοσύστημα της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: