Σε ορισμένες περιοχές της Γροιλανδίας, οι θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 1.000 ετών, σύμφωνα με έρευνα του Μπο – Μολλεσό Βίντερ, αναπληρωτή καθηγητή κλιματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος αναδημιούργησε τις κλιματικές συνθήκες του παρελθόντος, μέσω γεωτρήσεων στους πάγους.

«Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται τα άσχημα νέα, τα οποία γνωρίζουμε ήδη· είναι σαφές ότι πρέπει να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας υπό έλεγχο, προκειμένου να σταματήσουμε το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας», σημείωσε, μιλώντας στο AFP.

Με γεωτρήσεις μέσα από στρώματα πάγου ώστε να συλλέξουν δείγματα χιονιού και πάγου από εκατοντάδες χρόνια πριν, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αναδημιουργήσουν τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στη βόρεια και κεντρική Γροιλανδία, από το 1.000 μ.Χ. έως το 2011.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, υποδεικνύουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας που κατεγράφη τη δεκαετία μεταξύ 2001 και 2011, «υπερβαίνει σχεδόν σίγουρα το εύρος της προβιομηχανικής εποχής και μεταβλητότητας της θερμοκρασίας, την τελευταία χιλιετία».

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η θερμοκρασία ήταν «κατά μέσο όρο 1.5ºC υψηλότερη από ό,τι τον 20ό αιώνα», εντόπισε η μελέτη. Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας αποτελεί ήδη την κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, απειλώντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε παράκτιες περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό, τις επόμενες δεκαετίες ή τους ερχόμενους αιώνες.

Σήμερα, το κάλυμμα του πάγου της Γροιλανδίας είναι η βασικότερη αιτία της ανόδου των Ωκεανών, σύμφωνα με τη NASA και η περιοχή της Αρκτικής θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης. Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας θα προσθέσει δεκαοκτώ εκατοστά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως το 2100, εάν οι εκπομπές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, βάσει εκτίμησης της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το 2021.

Το πυκνό κάλυμμα πάγου, το οποίο έχει πάχος δύο χιλιομέτρων, συγκρατεί αρκετό παγωμένο νερό για να αυξήσει τη στάθμη των Ωκεανών σε όλο τον κόσμο, κατά επτά μέτρα. «Τα σημάδια της υπερθέρμανσης του πλανήτη που παρατηρούμε σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν και σε εκείνες τις απομακρυσμένες τοποθεσίες, στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας. Πρέπει να το σταματήσουμε, πριν φθάσουμε στο σημείο να υπάρχει ένας φαύλος κύκλος αυτοτροφοδοτούμενου λιώσιμου των πάγων», προειδοποίησε ο κ. Βίντερ.

Διαβάστε ακόμη: