Η πολυπόθητη εκκίνηση των διαδικασιών αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τα ποσοστά που κατέχει στις 4 συστημικές τράπεζες (η περίπτωση της Attica Bank είναι τελείως διαφορετική) αποτελεί γεγονός.

Η Eurobank, όπως είχε προαναγγείλει η διοίκησή της, κατέθεσε την προσφορά της, για τον… επαναπατρισμό του ποσοστού της 1,4%, προσφέροντας τιμή 1,80 ευρώ/μετοχή, όταν η μεγαλύτερη τιμή που έγραψε η μετοχή τον τελευταίο χρόνο ήταν το 1,72 ευρώ.

Το premium που δίνει η τράπεζα για να αποκτήσει αυτό το ποσοστό της, προφανώς ικανοποιεί και το ΤΧΣ, αλλά το Ταμείο είναι αναγκασμένο να ακολουθήσει τις ανακοινωθείσες διαδικασίες, κοινές για όλες τις τράπεζες, προκηρύσσοντας ανοιχτό διαγωνισμό.

Από εδώ και στο εξής και για 10 ημέρες, ο σύμβουλος της τράπεζας, η UBS, αναλαμβάνει τις σχετικές επαφές με πιθανούς ενδιαφερόμενους και ήδη έχει αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία σε όλες τις επενδυτικές τράπεζες και τα funds, προκειμένου να έχει τις πρώτες απαντήσεις.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί ξένο επενδυτικό σχήμα να διεκδικήσει το 1,4% της τράπεζας – για ελληνικό ούτε λόγος – αλλά δεν αποκλείουν εντελώς την πιθανότητα αυτή, έστω και αν συγκεντρώνει ελάχιστες ελπίδες επιβεβαίωσης.

Επόμενος στόχος, η Εθνική, εκτός αν αλλάξουν ξαφνικά τα δεδομένα για την Alpha Bank

Με την πρώτη αποεπένδυση να προχωράει ομαλά, το Ταμείο ετοιμάζεται για την επόμενη κίνηση του, που δεν είναι άλλη από αυτή της Εθνικής τράπεζας.

“Όλες μας οι κινήσεις έχουν ως στόχο την εύρεση επενδυτή ή και επενδυτών, για ένα μέρος του ποσοστού της Εθνικής τράπεζας, για το 20% σε αυτή τη φάση” επισημαίνουν πηγές που έχουν άριστη γνώση των χειρισμών και των προτεραιοτήτων του ΤΧΣ, καταδεικνύοντας και τις προτεραιότητες που έχουν δοθεί.

Στο ερώτημα, αν μπορεί να προηγηθεί άλλη τράπεζα, εν προκειμένω η Alpha Bank, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι προς το παρόν αυτός είναι ο σχεδιασμός, με βάση τα πραγματικά γεγονότα και ότι στην περίπτωση που, “είτε η ίδια η τράπεζα είτε ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος φέρει έτοιμη πρόταση, φυσικά και θα προηγηθεί της Εθνικής”.

Αυτό το διάστημα και περίπου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ο σύμβουλος του Ταμείου, δηλαδή η JP Morgan, θα κινηθεί προς τις ξένες αγορές, διερευνώντας καταστάσεις και προθέσεις ενδιαφερομένων για την Εθνική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη: