Μεγάλη γκρίνια έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά οι διαδικασίες, που μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα υιοθετηθούν κατά το επικείμενο placement του 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Έμπειροι χρηματιστές, επιχειρηματίες, και επενδυτές, παραδέχονται μεν ότι το διεθνές σκηνικό παίζει σημαντικό ρόλο στη συνεχιζόμενη διόρθωση του ΧΑ τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο εξαπολύουν και τα «βέλη τους» για τους χειρισμούς που διαρρέονται μέχρι στιγμής από πλευράς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ενόψει της διάθεσης του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο.

«Το Χ.Α υπεραποδίδει στη διόρθωση, λόγω λανθασμένων χειρισμών στην περίπτωση του placement της Εθνικής Τράπεζας» τονίζει με νόημα χρηματιστηριακή πηγή και προσθέτει ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί διαφορετική στρατηγική.

«Συγκεκριμένα έπρεπε αρχικά να αφεθεί ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργειας του placement και όχι εξ’ αρχής να οριστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο και κυρίως να σταλεί στην αγορά ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή τιμή, κάτι που φυσικά δεν έγινε» καταλήγει ο ίδιος.

Ως εκ τούτου η εντύπωση που καλλιεργήθηκε στην αγορά ότι το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα λάβει χώρα ανεξαρτήτως συνθηκών και ότι ο καθορισμός της τιμής δεν θεωρείται βασικό ζήτημα, έστειλε εντελώς λάθος μήνυμα στην αγορά.

Αντίθετα αυτό που έπρεπε εξαρχής να είναι το ζητούμενο και επικοινωνιακά ήταν ότι βασικός στόχος είναι να υπάρξει ένα ισχυρό book building με μεγάλη υπερκάλυψη.

Έτσι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΧΑ έχει δημιουργηθεί η αίσθηση στην αγορά ότι οι Σύμβουλοι που έχει προσλάβει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, προκειμένου να διαμορφώσουν επίπεδα τιμών και γενικότερα συνθήκες που θα ευνοήσουν μελλοντικά την κάλυψη του book building, πίεσε την τιμή αλλά και την αγορά συνολικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Την ίδια στιγμή στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα που δημιουργεί η «άτσαλη» και χωρίς κλειδωμένη τιμή διαδικασία διάθεσης του ποσοστού του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, έρχονται να προστεθούν και κινήσεις – επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος όπου σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και placements, όπως της Τρ. Πειραιώς και της ΔΕΗ τοποθετήθηκαν από τους συμβούλους, όπως η Goldman Sachs εν προκειμένω, χαρτοφυλάκια εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα (βλέπε Hellikon) τα οποία τώρα αφού κλείδωσαν τις υπεραποδόσεις των τελευταίων μηνών, σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη τους και … «όπου φύγει φύγει».

Διαβάστε ακόμη: