Η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη από την Τουρκία» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόνισε σήμερα (23/01) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές (21/01) έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός έκαψε το Κοράνι.

«Αν δε σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δε θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς, στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τούς συμβουλεύουμε να εμπιστευθούν την άμυνα της χώρας τους, σε αυτούς».

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από την τουρκική πρεσβεία, ο Σουηδοδανός εξτρεμιστής ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Σκληρή Γραμμή», Ράσμους Παλουντάν, όπως είχε προαναγγείλει, έκαψε αντίγραφο του Κορανίου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

«Αν δεν πιστεύει κάποιος ότι πρέπει να υπάρχει ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να φύγει και να ζήσει αλλού», ισχυρίσθηκε ο Παλουντάν σε ομιλία που διήρκησε σχεδόν μία ώρα, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν διαδηλώσεις όπου έχει κάψει αντίγραφο του Κορανίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τόμπιας Μπίλστρομ, υποστήριξε ότι οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις είναι αποτρόπαιες. «Η Σουηδία έχει μεγάλη ελευθερία έκφρασης, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση ή εγώ υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράσθηκαν», σημείωσε. Η Σουηδία χρειάζεται την υποστήριξη της Τουρκίας, προκειμένου να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Σουηδία: Άγνωστοι κρέμασαν ομοίωμα του Ταγίπ Ερντογάν στη Στοκχόλμη (βίντεο)

Διαβάστε ακόμη: