Ο ηγέτης της σουηδικής ακροδεξιάς, του μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο της χώρας, χαρακτήρισε ως «ισλαμιστή δικτάτορα» τον Πρόεδρο της Τουρκίας, με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Στοκχόλμης και Άγκυρας, για την προσθήκη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο Τζίμι Άκεσον και το κόμμα του, οι Σουηδοί Δημοκράτες, δε μετέχουν στην κυβέρνηση, όμως, είναι η μεγαλύτερη δύναμη υποστήριξης του συντηρητικού Πρωθυπουργού, Ουλφ Κρίστερσον, στο κοινοβούλιο. Ο ηγέτης της ακροδεξιάς ζήτησε να μην υπάρξουν υπερβολικές παραχωρήσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Δε μπορούμε να πάμε πολύ μακριά, γιατί, πριν απ’ όλα, θα πρέπει να συμβιβασθούμε με ένα αντιδημοκρατικό σύστημα και έναν δικτάτορα. Είμαι επικεφαλής του αντί – ισλαμιστικού κόμματος και έχω ισχυρές απόψεις όσον αφορά έναν ισλαμιστή δικτάτορα, όπως ο Ερντογάν. Εξελέγη από τον λαό, ναι. Ωστόσο, αυτό ισχύει και για τον Πούτιν», ανέφερε σε σημερινή (18/01) στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

Αυτή η τοποθέτηση, πραγματοποιήθηκε ενόσω οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Ουλφ Κρίστερσον επεσήμανε ότι η Άγκυρα ζητά πράγματα που η Στοκχόλμη δε μπορεί και δε θέλει να της δώσει.

Η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει το ενταξιακό πρωτόκολλο, υποστήριξε τη 14η Ιανουαρίου ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από νέα διπλωματική αντιπαράθεση.  Την περασμένη εβδομάδα, μία φιλοκουρδική οργάνωση κρέμασε από τα πόδια ένα ομοίωμα του Ερντογάν μπροστά από το Δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Άγκυρα και Στοκχόλμη καταδίκασαν το γεγονός, όμως, στη Σουηδία άρχισε δημόσια συζήτηση γύρω από το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν αλλά και την ανάγκη να μη θυσιασθεί η ελευθερία της έκφρασης.

Μολονότι Σουηδία και Τουρκία υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου ένα «μνημόνιο κατανόησης», η Άγκυρα θεωρεί ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την έκδοση Τούρκων πολιτών, τους οποίους κατηγορεί για «τρομοκρατία». Η σουηδική κυβέρνηση επιμένει ότι η ανεξάρτητη σουηδική δικαιοσύνη έχει «την τελευταία λέξη» σε αυτές τις υποθέσεις.

Διαβάστε ακόμη: