Αλλάζει από την Παρασκευή το σκηνικό του καιρού, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ραγδαία επιδείνωση και κακοκαιρία με πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς ανέμους αλλά και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα.

Μέχρι και την Πέμπτη σε αρκετές περιοχές της χώρας μας θα κυριαρχούν υψηλές θερμοκρασίες με τους νοτιάδες να μεταφέρουν και αφρικανική σκόνη όπου για παράδειγμα στην Αθήνα θα συναντάμε θερμοκρασίες κατά 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον μήνα που διανύουμε η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα είναι περίπου οι 12 με 13 βαθμοί και θα βρισκόμαστε κοντά στους 20°», αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ωστόσο, από την Παρασκευή πολικές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και μάλιστα θα φτάσουν μέχρι και την Ιταλία όπου εκεί καθώς θα συγκρουστούν με θερμότερες και υγρότερες από την κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να σχηματίσουν αυτό που στην Μετεωρολογία ονομάζουμε «Μετεωρολογική βόμβα», δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Καθώς αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει κακοκαιρία στη χώρα μας το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια στα βουνά μας αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις στη δυτική Μακεδονία, καθώς και τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες.

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται προς τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, με συνέπεια την επικράτηση εκεί καθαρά χειμωνιάτικων συνθηκών που θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας στη χώρα μας:

 

Διαβάστε ακόμη: