Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής, εμπεριείχε η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στο συνέδριο της εφημερίδας «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι, σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο των καυσίμων, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει μέσα στο 2024 το ζήτημα της εγκατάστασης σύγχρονων συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια, το οποίο συζητιέται επί πολλά χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του φορολογικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπογράμμισε ότι αυτή ήταν αυτονόητη, λαμβανομένων υπόψη των στατιστικών στοιχείων για τα εισοδήματα. «Είχαμε μια φοροδιαφυγή που νομίζω δεν θα έπρεπε και για λόγους συνειδησιακούς, πέρα από τους οικονομικούς, να γίνεται δεκτή από οποιονδήποτε. Δεν μπορεί το 84% των ιδιοκτητών μπαρ να δηλώνει εισόδημα κάτω από εκείνο του μισθωτού με τον κατώτατο μισθό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός που να μη συνιστούσε στην Ελλάδα να δει και αυτό το θέμα».

Η σύνδεση ταμειακών μηχανών- POS

Ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ακόμα ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς όσους δεν έχουν ακόμα συνδέσει τις ταμειακές μηχανές τους με τα POS: «Το πρόγραμμα αυτό είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη περισσότερο όμως είναι ορόσημο. Δηλαδή, εάν δεν το κάνουμε, ένα μέρος της χρηματοδότησης που παίρνουμε από τις Βρυξέλλες θα σταματήσει. Το λέω αυτό για να κλείσουν τ’ αυτιά τους (οι υπόχρεοι) σε αυτούς που λένε “δεν βαριέσαι, θα πάει αργότερα και αργότερα κτλ”. Υπάρχει συγκεκριμένο (χρονικό) πλαίσιο, συμφωνημένο με τις Βρυξέλλες και δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να μην εφαρμοστεί» διεμήνυσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων: «Ο/η μισθωτός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα παίρνει προσυμπληρωμένη τη δήλωσή του και αν δεν αντιδρά μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (υποβολής), θα θεωρείται ότι αυτό το οποίο του ήρθε είναι και ο φόρος ο οποίος του αναλογεί» διευκρίνισε.

Στόχος για μείωση του κενού ΦΠΑ στο 9% ώς το 2027

Στο ερώτημα τι πέτυχε η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία στο μέτωπο της φορολογίας και της φοροδιαφυγής, ο κ.Χατζηδάκης απάντησε κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον περιορισμό του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ», χάρη και στις δυνατότητες που δημιουργεί η χρήση των νέων τεχνολογιών. «Είχαμε 23% κενό ΦΠΑ, δηλαδή από τα 100 ευρώ που έπρεπε να εισπράξουμε το 2019 χάναμε τα 23. Σήμερα, όταν θα βγουν τα στοιχεία για το 2023, το κενό του ΦΠΑ θα έχει πέσει στο 15% και ο στόχος μας είναι μέχρι το 2027 να πέσουμε στο 9%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και της πίεσης που ασκείται από την κυβέρνηση, η οποία θα ενταθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ο κ.Χατζηδάκης διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση ότι με τη συμβολή και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το 2024 θα έχουμε στην Ελλάδα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης. Σχετικά, τέλος, με την ενέργεια, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στη διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτι που μπορεί να μη δημιουργεί άμεσα πολλές θέσεις εργασίας, αλλά έχει θετική επίδραση συνολικά στην οικονομία: «Ο λιγνίτης σήμερα που μιλάμε στοιχίζει 150 ευρώ η μεγαβατώρα, το φυσικό αέριο 100 ευρώ η μεγαβατώρα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 50 με 60 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι λοιπόν σωστή η κατεύθυνση της κυβέρνησης; Είναι!» είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία.

Διαβάστε ακόμη: