Έχετε, έχουμε αναρωτηθεί όλοι μας, που οδηγεί αυτή η μανία των κεντρικών τραπεζών να επιμένουν με πρωτοφανές πείσμα στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής τους επί των οικονομιών και των κοινωνιών;

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, λοιπόν, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και κατά τους επόμενους μήνες, οδηγώντας σε προβλέψεις που καταγράφουν εκτόξευση των αμερικανικών επιτοκίων ακόμη και στο 6,5% και των ευρωπαϊκών στο 4,5%!

Είναι πλέον πρόδηλο ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα γαμψά νύχια των «γερακιών», από τα λεγόμενα των οποίων το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται καθαρά ότι διαψεύδονται οι κάποιες ελπίδες που υπήρχαν για μείωση του ρυθμού ανόδου του κόστους χρήματος.

Ταυτόχρονα, οι επιλογές των κεντρικών τραπεζιτών τροφοδοτούνται και από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφέστατα ομολογείται ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων τους δεν πρόκειται να σταματήσουν πριν η οικονομία μπει ύφεση.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έπιασε προ δεκαημέρου κυριολεκτικά στον ύπνο τις αγορές, που εδώ και καιρό προεξοφλούσαν ότι οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι μικρότερες των προηγούμενων, της τάξης του 0,25%, και φθίνουσες σε συχνότητα.

Αναλυτές, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της TS Lombard, Steven Blitz, υποστηρίζουν ότι η Fed δεν πρόκειται να τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της πριν οι ΗΠΑ μπουν σε ύφεση.

«Δεν υπάρχει έξοδος από αυτόν τον κύκλο μέχρι ο Πάουελ να δημιουργήσει ύφεση, μέχρι η ανεργία να αυξηθεί.

Τότε μόνο θα σταματήσουν να αυξάνονται τα επιτόκια» υπογράμμισε ο Blitz, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν έχει ιδέα πού είναι το ταβάνι των επιτοκίων της, επειδή δεν έχει ιδέα μέχρι που υποχωρεί ο πληθωρισμός χωρίς ύφεση!!!

Εικάζει μάλιστα ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της έως και το 6,5% πριν έρθει η «πραγματική» καθίζηση της οικονομίας και αλλάξουν οι προτεραιότητες της.

Την άνοδο των επιτοκίων τής Fed δεν την πληρώνει όμως μόνο η αμερικανική οικονομία.

Τα φίδια ζώνουν ήδη και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που δεν έχουν ακόμη προλάβει να συνέλθουν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Χώρες όπως η Κένυα, η Αίγυπτος και το Πακιστάν επί της ουσίας είναι ήδη αποκλεισμένες από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ενώ κάποιες άλλες, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Χιλή, δείχνουν ολοένα και περισσότερο ότι συναντούν μεγάλες δυσκολίες να αντλήσουν κεφάλαια.

Τράπεζες: Οι αυξήσεις των επιτοκίων «γεννάνε» νέα κόκκινα δάνεια

Και στην ευρωζώνη (μας) τι γίνεται, θα σφίξουμε κι άλλο τη ζώνη μας;

Οι οικονομίες της αιμορραγούν συνέχεια ασταμάτητα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης του πληθωρισμού.

Παρά ταύτα, η ΕΚΤ προχώρησε σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,5%.

Και η Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν.

Υπερθεματίζοντας, τα πιο σκληρά γεράκια της ΕΚΤ, ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δηλώνουν πως θα χρειαστούν τέσσερις ακόμα αυξήσεις κατά 0,5% στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι τον Ιούλιο.

Συνεπώς, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα φτάσουν στο 4,5% από 4% που προβλεπόταν ότι θα είναι το ταβάνι τους, οπότε μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε την ανάπτυξη, που ήδη το προηγούμενο τρίμηνο ήταν στο 0%!

Προσθέστε και το γεγονός ότι θα γίνει ακριβότερο το κόστος δανεισμού των χωρών-μελών σε μια περίοδο που οι δανειοληπτικές τους ανάγκες είναι μεγάλες.

Διαβάστε περισσότερα