Μέσα σε όλο τον οργασμό πληροφοριών των τελευταίων ημερών, είχα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία με μία τραπεζική πηγή μου, που γνωρίζει όσο λίγοι όσα συμβαίνουν πίσω από τις κουρτίνες, τα οποία δεν καταγράφονται πουθενά, ούτε λέγονται, καθώς αποτελούν τον πυρήνα του συστήματος και του…Ηρακλή!

Φαντάζομαι ότι με εννοείται, μεγάλα παιδιά είμαστε όλοι και λίγο πολύ είμαστε υποψιασμένοι, ακόμα και για τα ανομολόγητα.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μου, ” τα καλύτερα κομμάτια, τα φιλέτα δηλαδή των ακινήτων που αποκτήθηκαν με στεγαστικό δάνειο, κυρίως την περίοδο 2004-2008, έχουν φύγει, δεν υπάρχουν πλέον! Δείτε στους πλειστηριασμούς τι ακίνητα βγαίνουν και θα καταλάβετε τι σας λέω”.

Και μου θύμισε ότι εδώ, σε αυτή τη στήλη, είχα προ πολλών μηνών αναλύσει τι γινόταν με τα “πακέτα” ακινήτων, που έφτιαχναν όλες οι τράπεζες μαζί(!), ειδικά στις πλέον προνομιούχες περιοχές ή στις πλέον περιζήτητες τουριστικές, για να τα διαφημίσουν-πουλήσουν σε εξειδικευμένα γραφεία του εξωτερικού, που λειτουργούσαν για λογαριασμό πλουσίων κάθε εθνικότητας και προέλευσης.

Αλήθεια, υπάρχει κάποια τοποθέτηση, απάντηση, διάψευση, κάτι τέλος πάντων, από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους ή από τους…”κατασκευαστές πακέτων”.

Από την ίδια πηγή, αλλά και άλλες τραπεζικές επίσης, μαθαίνω ότι όλο το μαύρο χρήμα της παλιάς ελίτ, που βγήκε εκτός χώρας στα κρίσιμα χρόνια της κρίσης, τώρα…λευκαίνεται πολύ εύκολα, μέσω εξαγορών ακινήτων και μάλιστα σε τιμές ευκαιρίας.

Και τα στέρησαν από την οικονομία όταν τα χρειαζόταν πάρα πολύ και τώρα γυρίζουν άσπιλα και μάλιστα με τον μανδύα του επενδυτικού κεφαλαίου.

Με το μεγαλύτερο μέρος τους να μην είναι καν δηλωμένο, σε καμία φάση, εντός και εκτός χώρας, καθώς δεν και τόσο “καθαρές” (sic) οι πηγές προέλευσής τους.

Ωραίο και το περιτύλιγμα, όμως, αφού “βαφτίζονται” ως ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια, ισραηλινά κλπ.

Διαβάστε περισσότερα