«Ξαναπιάνουν δουλειά» σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς εκπνέει και τυπικά η εξάμηνη προθεσμία απαγόρευσης συναλλαγών που είχε τεθεί μετά την πώληση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί το placement των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα στην τιμή των 5,3 ευρώ ανά μετοχή με την η αξία του πακέτου να διαμορφώνεται στα 1,067 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος που διέπει την λειτουργία του ΤΧΣ, από τη Δευτέρα, το Ταμείο έχει πλέον το δικαίωμα να προχωρήσει -εφόσον βέβαια το αποφασίσει- και στη διάθεση του υπολοίπου 18,39% που έχει απομείνει στο χαρτοφυλάκιο του και σήμερα αποτιμάται 1,5 δισ. ευρώ περίπου, αφού η μετοχή σήμερα αξίζει 8,5 ευρώ.

Το χρονικό ορόσημο παρέλευσης του εξάμηνου περιορισμού συναλλαγών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που έλαβε πρόσφατα το investment grade από την Morningstar DBRS έχει πυροδοτήσει από την Μεγάλη Εβδομάδα «ράλι» στην μετοχή.

Με συνοπτικές διαδικασίες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στα 7,81 ευρώ την Μ. Πέμπτη, στα 8,14 ευρώ την Τετάρτη του Πάσχα για να αναρριχηθεί στα 8,5 ευρώ την περασμένη Τετάρτη.

Πλέον η Εθνική Τράπεζα προσπέρασε την Eurobank περνώντας στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 7,77 δισ. ευρώ, πίσω από την Coca-Cola HBC (12 δισ. ευρώ).

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στην «Α» ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν να αξιολογήσουν δύο παράγοντες.

Αρχικά πρέπει να αποφασιστεί αν θα αξιοποιηθεί το σε γενικές γραμμές θετικό χρηματιστηριακό κλίμα των ημερών και το ΤΧΣ πουλήσει ολόκληρο το πακέτο 18,39% ή θα επιλέξει το placement ενός ακόμη μικρότερου πακέτου (π.χ. 10%) ώστε το Δημόσιο να διατηρεί μετοχική επαφή με τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Σε αυτή την περίπτωση θα ανοίξει σίγουρα και η συζήτηση για ενδεχόμενο επαναγοράς και ακύρωσης ποσοστού του πακέτου από την ίδια την Εθνική Τράπεζα, καθώς η διοίκηση όχι μόνο δεν το έχει αποκλείσει ως ενδεχόμενο αλλά το χαρακτηρίζει και ως ιδιαιτέρως θετικό για τους μετόχους.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και απόψεις που θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, να έρθει και η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση από την Moody’s ώστε το κλίμα και κατ’ επέκταση και το τίμημα να είναι καλύτερα.

Σε όλη αυτή την εξίσωση πρέπει να μπει και ο παράγοντας των επικείμενων ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου όπου εκτιμάται ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν αναμένεται να προχωρήσει στην λήψη μιας τόσο σημαντικής απόφασης.

Το πιθανότερο πάντως -με βάση τα ισχύοντα δεδομένα- είναι το placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας να πάει για το Φθινόπωρο και η σχετική διαδικασία να αφορά περίπου το μισό ποσοστό της θέσης του ΤΧΣ. Ωστόσο σημείο κλειδί παραμένει το χρηματιστηριακό κλίμα των επόμενων εβδομάδων.

Η DBRS ξεκλείδωσε τη συγχώνευση της Attica bank με την Παγκρήτια - Τις επόμενες μέρες το αίτημα ένταξης των κόκκινων δανείων στον Ηρακλή ΙΙΙ - Τον Σεπτέμβριο η εγγυημένη από τους μετόχους Αύξηση Κεφαλαίου - Προ των πυλών ο 50ς τραπεζικός πόλος!

Πυρετώδεις διεργασίες για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

Την ίδια στιγμή «κόκκινο» έχει χτυπήσει τις τελευταίες ώρες το θερμόμετρο στο ΤΧΣ καθώς η δημιουργία του 5ο τραπεζικού πυλώνα στο εγχώριο πιστωτικά σύστημα εισέρχεται στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση του.

Ο Ηλίας Ξηρουχάκης όπως οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Attica Bank Ελένη Βρεττού και Παγκρήτιας Τράπεζας Αντώνης Βαρθολαμαίος, αναμένουν από τον επενδυτικό οίκο DBRS την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, προκειμένου να ενταχθούν στον «Ηρακλή 3».

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόκκινο χαρτοφυλάκιο της Attica Bank εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ, της Παγκρήτιας Τράπεζας στο 1,4 δισ. ευρώ, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο που θα πρέπει να εξυγιανθεί να διαμορφώνεται στα 3,4 δισ. ευρώ.

Στο μείζον ερώτημα της αγοράς που δεν είναι άλλο από το ύψος της Αύξησης Κεφαλαίου που θα απαιτήσει η νέα, ενιαία, τράπεζα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Attica και Παγκρήτιας, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι ο νέος, πλήρως, εξυγιασμένος τραπεζικός όμιλος θα απαιτήσει μια κεφαλαιακή ενίσχυση άνω των 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου στο «τέλος της ημέρας» να διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15% και μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 3%.

ΤΧΣ: Πότε θα οριστεί ο Σύμβουλος Διάθεσης για το deal UniCredit – Alpha Bank

Ο ρόλος του ΤΧΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης, έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους μετόχους σε ό,τι αφορά το ύψος των κεφαλαίων με τα οποία θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ήδη έχει πραγματοποιήσεις τις πρώτες συναντήσεις με τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΤΜΕΔΕ, ενώ από το γραφείο του τις επόμενες μέρες θα περάσουν τόσο οι διοικήσεις τόσο της THRIVEST όσο και φυσικά της Attica Bank.

Όπως είναι γνωστό το ΤΧΣ κατέχει το 72,5% της Attica Bank, ο ΕΦΚΑ το 7,6%, το ΤΜΕΔΕ το 4%, ενώ η Παγκρήτια Τράπεζα κατέχει το 5% και 4,4% η Thrivest των κ. Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου.

Ως εκ τούτου στην επικείμενη ΑΜΚ η συμμετοχή του δημοσίου στην αύξηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 310 εκατ. ευρώ αναλογούν στο ΤΧΣ και τα άλλα 40 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή Thrivest, το τελικό ύψος της θα καθοριστεί από τον ακριβή υπολογισμό της απαιτούμενης αύξησης, ενώ υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα 64 εκατ. ευρώ στην Attica Bank έχει επενδύσει άλλα 90 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια, ανεβάζοντας το σύνολο της επένδυσής της μέχρι σήμερα στα 154 εκατ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ και τα επόμενα βήματα

Παράλληλα, ο κ. Ξηρουχάκης αξιολογεί όλα τα δεδομένα της αγοράς προκειμένου να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα της Αύξησης Κεφαλαίου, η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Αναλυτικά, η έκθεση αξιολόγησης της DBRS θα ορίσει το ύψος του senior ομολόγου της τιτλοποίησης, και τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα αιτήματα των δύο τραπεζών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων τους στον «Ηρακλή 3».

Οι εναπομείνασες εγγυήσεις του «Ηρακλή» υπολογίζονται λίγο κάτω από 1,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το ποσό αυτό θεωρείται επαρκές για να καλύψει τους senior τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που θα υλοποιήσουν οι δύο τράπεζες.

Παράλληλα, θα κατατεθεί για έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιο συγχώνευσης, όπως και και το business plan της νέας τράπεζας –που εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας 2025-2034– και το οποίο εκπόνησε η Oliver Wyman ώστε να ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: