Κατηγορίες σε δύο Κινέζους πολίτες για απάτη με κρυπτονομίσματα απήγγειλαν οι αμερικανικές αρχές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι δύο Κινέζοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προσπάθεια ξεπλύματος χρημάτων αξίας τουλάχιστον 75 εκατ. δολαρίων τα οποία είχαν αποσπάσει εξαπατώντας πολίτες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέλαβαν τον Yicheng Zhang στο Λος Άντζελες την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που ανακοινώθηκε από το περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στην κεντρική περιφέρεια της Καλιφόρνια αργότερα την ίδια ημέρα. Ο Daren Li, με διπλή υπηκοότητα της Κίνας και του Σεντ Κιτς και Νέβις, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ατλάντα τον Απρίλιο.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τους δύο ότι εμπλέκονται σε ένα είδος απάτης με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, γνωστή ως «σφαγή χοίρων», η οποία έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για μια απάτη, όπου τα θύματα παρασύρονται σε μακροπρόθεσμη επένδυση σε κρυπτονομίσματα και ενθαρρύνονται σταδιακά να επενδύουν όλο και μεγαλύτερα ποσά.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να έδωσαν οδηγίες σε συνωμότες τους να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ στο όνομα εταιρειών-βιτρίνα.

Τα θύματα παρακινούνταν διαδικτυακά να καταθέσουν χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς, κεφάλαια που στη συνέχεια ξεπλένονταν μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις Μπαχάμες.

«Ενώ η απάτη στις αγορές κρυπτονομισμάτων παίρνει πολλές μορφές και κρύβεται σε πολλά μακρινά μέρη, οι δράστες της δεν δρουν πέρα από την εμβέλεια του νόμου», ανέφερε σε δήλωσή της η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Lisa Monaco.

Ο Li και ο Zhang διώκονται και οι δύο για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αντιμετωπίζουν έξι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος σε διεθνές επίπεδο. Εάν καταδικαστούν, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών για κάθε κατηγορία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμη: