Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού απέρριψε την απειλή του Μπένι Γκαντζ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι το τελεσίγραφο που έθεσε για το πολεμικό σχέδιο κατά της Χαμάς θα έβλαπτε το Ισραήλ.

«Οι όροι που έθεσε ο Μπένι Γκαντζ είναι λέξεις των οποίων το νόημα είναι ξεκάθαρο: το τέλος του πολέμου και η ήττα για το Ισραήλ, η εγκατάλειψη των περισσότερων από τους ομήρους, να μείνει άθικτη η Χαμάς και η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», αναφέρει σε δήλωση το γραφείο του Νετανιάχου.

Το γραφείο ρώτησε επίσης τον Μπένι Γκαντζ εάν είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς, να αντιταχθεί στην εισαγωγή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και να εναντιωθεί στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους – λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αφοσιωμένος και στα τρία.

«Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου πιστεύει ότι η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης είναι σημαντική για την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας, και αναμένει από τον Γκαντς να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του στο κοινό για αυτά τα θέματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αποχώρηση του Γκαντζ από το υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης πολέμου δεν θα πυροδοτούσε την κατάρρευση της κυβέρνησης του Νετανιάχου, επειδή δεν είναι μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού. Αλλά η πιθανή αποχώρησή του θα έβλαπτε την εικόνα της ενότητας εν καιρώ πολέμου που ο Νετανιάχου προσπάθησε να προβάλει καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Άμεση απάντηση Γκαντζ σε Νετανιάχου: Σέρνει τα πόδια του από φόβο για τους εξτρεμιστές στην κυβέρνησή του

Ο υπουργός του συμβουλίου πολέμου του Ισραήλ και πρώην υπουργός Άμυνας έσπευσε να εκδώσει μια δήλωση ως απάντηση στο γραφείο του Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να “σέρνει τα πόδια του από φόβο για τους εξτρεμιστές στην κυβέρνησή του”.

Ο Γκαντζ είπε ότι ο Νετανιάχου θα είχε «τελείωσε την αποστολή» εάν τον άκουγε και έμπαινε στη Ράφα πριν από μήνες.

Το τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου

Νωρίτερα ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ είχε καλέσει τον Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο σχέδιο – προοπτική για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά το έδαφος αυτό μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, είπε ο Γκαντς, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Ύστατη προσπάθεια των ΗΠΑ να αποτρέψουν τον Νετανιάχου από την ολοκληρωτική επίθεση στη ΡάφαΣτο μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν θα επιχειρήσει να κατευνάσει την ένταση με τις ΗΠΑ και να πείσει το Ισραήλ να μην εξαπολύσει ολοκληρωτική επίθεση στη Ράφα στη σκιά της ανεύρεσης των σορών των τριών ομήρων της Χαμάς από τους IDF.

Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λάβει οριστικές αποφάσεις ως προς την επίθεση στη Ράφα μετά το πέρας της συνάντησης Σάλιβαν – Νετανιάχου. Με τους Αμερικανούς να περιμένουν μια άτυπη «εκεχειρία», αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν σφοδρούς βομβαρδισμούς πλήττωντας τουλάχιστον 70 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δυνάμεις των IDF επιχειρούν στη Ράφα, τη Τζαμπαλίγια και τον Διάδρομο του Νετζαρίμ. Οι μάχες, ακόμα και στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, είναι σφοδρότατες.

Σύμφωνα με τις IDF, στους στόχους που επλήγησαν περιλαμβάνονταν αποθήκες όπλων, υποδομές και κτίρια που ανήκαν σε τρομοκρατικές ομάδες, καθώς και στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σε μια από τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί, σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ενώ σφοδρές μάχες γίνονται στη Τζαμπαλίγια με τις επίγειες δυνάμεις.

Από τις μάχες στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα στους 35.305. Σύμφωνα με τη Χαμάς, 15.000 εξ αυτών είναι παιδιά, ενώ 10.000 άνθρωποι αγνοούνται. Άλλοι 630.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τη νότια Ράφα για να ξεφύγουν από τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων, την περασμένη εβδομάδα, και άλλοι 100.000 στα βόρεια της Γάζας. Περίπου 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις τροφίμων και χρειάζονται επειγόντως στέγη και άλλη βοήθεια, λέει ο ΟΗΕ.

Στην περιοχή έφτασε και η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του πλωτού λιμανιού που κατασκεύασαν οι Αμερικανοί- οι οποίοι πιέζουν για το άνοιγμα και άλλων διαδρόμων για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτό ακριβώς θέλει να επικοινωνήσει στον Νετανιάχου ο Σάλιβαν σε μια συνάντηση η οποία γίνεται σε κλίμα μεγάλης έντασης. Ο Σάλιβαν θα πιέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αλλάξει τακτική, εγκαταλείποντας τις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη Ράφα, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον της Χαμάς και άνοιγμα του διαδρόμου της Ράφα. Το Ισραήλ, πάντως, επιμένει ότι θα διεξάγει τον πόλεμο όπως αυτό κρίνει.

Διαβάστε ακόμη: