Σε επίπεδα 2015 έχουν επιστρέψει με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου οι τραπεζικές μετοχές με τα «χαμόγελα στα χείλη» των τραπεζιτών να έχουν επιστρέψει για τα καλά βλέποντας ότι τόσο η κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος όσο και τα business plans που έχουν ανακοινωθεί όχι μόνο παραμένουν σε τροχιά υλοποίησης αλλά εξακολουθούν να «μαγνητίζουν» το ενδιαφέρον τις διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Όπως εξηγεί στην «a» έμπειρος αναλυτής το επενδυτικό αφήγημα των ελληνικών τραπεζών παραμένει ισχυρό καθώς ο γεωπολιτικός κίνδυνος συρρικνώνεται και η Ελλάδα θεωρείται ευκαιρία λόγω της μεγαλύτερης ανάπτυξης και των εναλλακτικών μορφών εσόδων που μπορούν να αναπτύξουν οι τράπεζες, μέσω εξαγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μάλιστα τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού έχουν ξεχωρίσει ιδιαίτερα τέσσερα ποιοτικά στοιχεία από την μεριά των ελληνικών τραπεζών.

Αρχικά τα καθαρά έσοδα από τόκους – που «θόλωσαν» προσωρινά το περιβάλλον εν μέσω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και υψηλής στάθμισης αυτών στα συνολικά έσοδα των τραπεζών – θα επανέλθουν εκ νέου σε φάση ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή στα έσοδα από προμήθειες αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 8,5% στην τριετία 2024 – 2027, ενώ οι πολλαπλές συγχωνεύσεις και εξαγορές που υλοποιούνται ενισχύουν περαιτέρω τα κέρδη ανά μετοχή, τη στιγμή που αποκλιμακώνεται το κόστος κινδύνου.

Τελευταίο αλλά ίσως και σημαντικότερο είναι η εκπεφρασμένη στρατηγική που θέλει τις μερισματικές αποδόσεις να φτάνουν έως και στο 70% των κερδών.

Το θετικό αυτό κλίμα κυριάρχησε άλλωστε στις αρχές της εβδομάδας στο roadshow της BNP στο Παρίσι με τη συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Eurobank και της Πειραιώς κ. Φ. Καραβίας και Χρ. Μεγάλου, όπως και τα στελέχη του τμήματος επενδυτικών σχέσεων της Alpha Bank (o CEO Βασίλης Ψάλτης έμεινε στην Αθήνα, λόγω της επίσκεψης του Andrea Orcel), είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν για την πορεία των εξαγορών που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες και για τους γενικότερους σχεδιασμούς τους.

Στο Παρίσι είναι επίσης ο CFO της Εθνικής Τράπεζας Χρίστος Χριστοδούλου.

Οι ερωτήσεις πάντως των αναλυτών δεν αφορούσαν σχεδόν καθόλου τα μακροοικονομικά και επικεντρώθηκαν στη συνέπεια της μερισματικής πολιτικής και στην πιστωτική επέκταση. Μεταξύ των επενδυτών που έδωσαν το παρόν ήταν Citadel, Caissedew Depots, BNP, AXIOM, HSBC, Canada Pension Plan, Rοthchild.

Ελληνικές Τράπεζες: +51,47% η απόδοση του κλαδικού δείκτη και +11,5 δις αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων στο 6μήνο - Στην 3η θέση των αποδόσεων παγκοσμίως το Χρηματιστήριο Αθηνών πίσω από Σλοβενία και Κορέα – Τα δύο κυρίαρχα σενάρια που βλέπουν οι Οίκοι Αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία!

Νέα υψηλά 10ετίας

Ο επενδυτικός ενθουσιασμός για τις τράπεζες εξαργυρώνεται τις τελευταίες ημέρες και στο χρηματιστηριακό ταμπλό όπου ο κλαδικός δείκτης αναρριχήθηκε σε νέο υψηλό 10ετίας, καθώς αύξησε την ετήσια απόδοσή του άνω του 52% αφού ξεκίνησε την χρονιά από τις 1.286 μονάδες και πλέον βρίσκεται στις 1.960 μονάδες.

Μάλιστα, έχει να δει υψηλότερο κλείσιμο από τις 19 Νοεμβρίου 2015 και τις 2.304 μονάδες.

Στον δρόμο των πολυετών ρεκόρ ακολούθησαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα ανέβηκε πάνω από τα 11 ευρώ, η Eurobank έσπασε το φράγμα το 2,90 ευρώ, η Alpha Bank έφτασε μία ανάσα από τα 3 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ξεπέρασε και τα 6 ευρώ.

Με ρυθμό +85% περίπου τρέχει φέτος η Alpha Bank και ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς στο +52%, η ΕΤΕ στο +47% και η Eurobank στο +30%.

Στο μέτωπο των κεφαλαιοποιήσεων σταθερά πάνω από τα 10 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Eurobank και της Εθνικής, ενώ πάνω από τα 7 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς και της Alpha Bank.

Αθροιστικά, οι έξι μετοχές του τραπεζικού κλάδου συγκεντρώνουν κεφαλαιοποίηση της τάξης των 40 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής κεφαλαιοποίησης περίπου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΒοfA: Για ποιο λόγο επιλέγει Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς έναντι Εθνικής και Alpha Bank

BofA: Φθηνές οι ελληνικές τράπεζες

Κερασάκι στο επενδυτικό κλίμα των ημερών αποτέλεσε η έκθεση της Bank of America η οποία χαρακτήρισε φθηνές τις ελληνικές τράπεζες παρά την άνοδο 50% από την αρχή του έτους.

Ο οίκος δίνει αυξημένες τιμές στόχους που προβλέπουν άνοδο για όλες τις συστημικές τράπεζες από 9% έως 44%, ενώ δίνει σύσταση αγοράς για Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, αναβαθμίζει τη σύσταση σε ουδέτερη λόγω ισχυρών ιδίων κεφαλαίων CET1 και αξιόλογου κεφαλαιακού μαξιλαριού για την Εθνική Τράπεζα και τοποθετεί ως νέα κορυφαία επιλογή την Eurobank.

Ειδικότερα οι νέες τιμές στόχοι είναι:

  • Alpha Bank στα 3,59 ευρώ από 2,08 ευρώ με σύσταση αγοράς
  • Eurobank στα 4,08 ευρώ από 3,20 ευρώ με σύσταση αγοράς
  • Εθνική Τράπεζα στα 12,11 ευρώ από 8,73 ευρώ με ουδέτερη σύσταση
  • Τράπεζα Πειραιώς στα 6,88 ευρώ από 5,44 ευρώ με σύσταση αγοράς.

Παράλληλα ο οίκος βλέπει ότι οι αναβαθμίσεις και τα re-ratings για την ελληνική οικονομία έχουν ακόμα δρόμο. Αναφέρει ότι οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με τιμές προς (ενσώματη) λογιστική αξία P/TBV ≤1 ίση ή κάτω της μονάδας και ο πολλαπλασιαστής κερδών είναι στα επίπεδα του 7 ή λιγότερο P/E ≤7 για το 2026, έναντι αποδόσεων ιδίων κεφαλαίων RoTE, που συμβαδίζουν με την Ευρώπη.

Η Εθνική Τράπεζα σχολιάζει αναβαθμίζεται σε Ουδέτερη θέση λόγω ισχυρού αποθέματος ιδίων CET1 (4,6 μονάδες βάσης πάνω τους στόχους της για το οικονομικό έτος 2027). Στις άλλες τρεις τράπεζες επαναλαμβάνουμε τη σύσταση για αγορά, αναφέρει με την Eurobank ως κορυφαία επιλογή.

Τι σημαίνει ο «πάγος» από τον οίκο MSCI που δεν έβαλε σε watch list το Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναβάλλεται η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου – Πρόκειται για τον ισχυρότερο οίκο στα θέματα ώριμων και αναδυόμενων αγορών – Το Χ.Α. περιμένει τώρα τους FTSE και S&P!

Παράθυρο αναβάθμισης του Χ.Α. από την MSCI

Την ίδια στιγμή πρόοδο στην ευθυγράμμιση του Χ.Α. με τα πρότυπα προσβασιμότητας, που παρατηρούνται στις αναπτυγμένες αγορές, διαπίστωσε η MSCI, αλλά δεν ενέταξε την αγορά σε watchlist, επιβεβαιώνοντας τη συντηρητική προσέγγιση της ηγεσίας του Χρηματιστηρίου καθώς δεν πληρούνται ακόμη οι νέες –αυστηρότερες- προϋποθέσεις διατήρησης μεγέθους και ρευστότητας.

Η αξιολόγηση, όμως, αφήνει παράθυρο έκτακτης ένταξης του Χ.Α, σημειώνοντας ότι η MSCI αντιμετωπίζει τις ευρωπαϊκές χώρες που κατατάσσονται στις αναπτυγμένες αγορές ως ενιαία οντότητα, προσέγγιση που αντανακλά τον υψηλό βαθμό ενοποίησης καθώς και λόγους δόμησης δεικτών MSCI.

Επιπλέον, συνυπολογίζει την οπτική πολλών θεσμικών επενδυτών οι οποίοι όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουν τις ευρωπαϊκές αναπτυγμένες αγορές ως συνεκτικό και ενοποιημένο πεδίο.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, δεν είναι βέβαιο αν τα κριτήρια διατήρησης μεγέθους και ρευστότητας πρέπει να εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές αγορές όπως το Χ.Α. Ανοίγει, δε, άτυπη διαβούλευση για το εν λόγω θέμα.

Διαβάστε ακόμη: