Νέες δράσεις της Helleniq Energy στο εξωτερικό προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σε αναλυτές.

Ο κος Σιάμισιης αναφέρθηκε τόσο στην παραδοσιακή δραστηριότητα του Ομίλου όσο και στη διεύρυνση του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ – που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει «πράσινα» έργα σε Ρουμανία και Κύπρο καθώς την ενίσχυση του αποτυπώματος της Helleniq Energy εκτός συνόρων που αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης.

Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών που ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

«Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom καθώς δεν είναι γνωστό το περιεχόμενό τους, με τη διαφορά να αναμένεται να οδηγηθεί στη διαιτησία» όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy στους αναλυτές προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκαθαρισμένο το πως θα λυθούν οι εκκρεμότητες με τη Gazprom ανέφερε σχετικά ο κ. Σιάμισιης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρές επιδόσεις μέχρι το τέλος του έτους και το 2024 θα εξελιχθεί σε μια ακόμη θετική χρονιά, ενώ τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση γραμμών ύψους 1 δις. ευρώ που ωριμάζουν το 2025 με ελκυστικούς όρους.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της Helleniq Energy εξετάζει τις επιλογές αναφορικά με το ευρωομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ που λήγει τον Οκτώβριο.

Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ αναμένεται στο τέλος του έτους να προσεγγίσει τα 600 MW, από 381 σήμερα.

Ο στόχος είναι τα έργα ΑΠΕ σε λειτουργία να φτάσουν το 1 GW το 2025 και η ισχύς αυτή να διπλασιαστεί έως το τέλος της δεκαετίας, με τα «πράσινα» EBITDA να προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ το 2025 (από 42 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023) και τα 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2030.

Όπως δήλωσε ο κ. Σιάμισιης, παρά τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης «που εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα», ο πράσινος μετασχηματισμός του Ομίλου προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό που προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης των project από τo συνολικό χαρτοφυλάκιο των 4,3 GW που ήδη διαθέτει, εκ των οποίων έργα ισχύος 370 MW είναι υπό κατασκευή και σε φάση άμεσης έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών – Ready to build (230 και 140 MW αντίστοιχα) και άλλα 320 MW είναι σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 12% σε ετήσια βάση στο τέλος Μαρτίου 2023, η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε κατά 2%, κάτι που αποδόθηκε αφενός στις καιρικές συνθήκες, αφετέρου στις αυξημένες περικοπές.

Α. Σιάμισιης (Hellenic Energy): Σε 12 -18 μήνες θα ξέρουμε αν θα γίνει γεώτρηση για υδρογονάνθρακες

Οι επιδόσεις ανά κλάδο

Ως προς τις επιδόσεις των επιμέρους τομέων η διοίκηση ανέφερε τα εξής:

Στο κλάδο της διύλισης η καθαρή παραγωγή παρουσίασε αύξηση της τάξης του 5% στο όγκο στους 3894 χιλιάδες μετρικούς τόνους από 3603 χιλιάδες μετρικούς τόνους το 2023.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% στους 3987 χιλιάδες μετρικούς τόνους από 3688 χιλιάδες μετρικούς τόνους πέρυσι.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA του κλάδου ανήλθαν σε 289 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 21% σε σύγκρισμη με τα 366 εκατ. ευρώ του 2023, με τις επενδυτικές δαπάνες να παρουσιάζουν αύξηση 17% στα 40 εκατ. ευρώ

Στα πετροχημικά ο όγκος αυξήθηκε κατά 5% στους 78 χιλιάδες μετρικούς τόνους και οι πωλήσεις κατά 3% στις 91 χιλιάδες μετρικούς τόνους, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να φτάνουν τα 23 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στον κλάδο της εμπορίας καυσίμων, ο όγκος αυξήθηκε κατά 2% από τους 753 χιλιάδες μετρικούς τόνους στους 766 χιλιάδες μετρικούς τόνους.

Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 641 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 4% σε σύγκριση με τα 618 εκατ. του 2023, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA μειώθηκαν κατά 46% από τα 3 εκατ. ευρώ στα 2 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των πρατηρίων είναι 1623 έναντι 1651 πέρυσι.

Ο κλάδος της διεθνούς εμπορίας παρουσίασε μείωση 6% σε όγκο στους 446 χιλιάδες μετρικούς τόνους από 475 χιλιάδες το 2023, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 441 εκατ. ευρώ από 452 εκατ. ευρώ το 2023.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA του τομέα έφτασαν τα 13 εκατ. ευρώ από 17εκατ. ευρώ πέρυσι (-20%) ενώ ο αριθμός των πρατηρίων αυξήθηκε σε 323 από 319 πέρυσι.

Στις ΑΠΕ η εγκατεστημένη ισχύς έφτασε τα 381MW από 341MW πέρυσι ωστόσο η παραγωγή παρουσίασε μείωση κατά 2% στις 160GWh από 163GWh το 2023.

Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ πέρυσι (11%) και τα EBITDA σε 11 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. (6%)

Τέλος στον ηλεκτρισμό οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 44% από τα 505 εκατ. ευρώ στα 283 εκατ. ευρώ και τα EBITDA κατά 69% από 60 εκατ. ευρώ στα 18 εκατ. ευρώ.

πράσινες επενδύσεις

Οι «μεγάλοι» της ενέργειας λένε «ναι» στην πράσινη μετάβαση αλλά με μέτρο

Πάντως «τρεις μεγάλοι» της ενέργειας, θέλουν φυσικά την πράσινη ανάπτυξη και επενδύουν σε αυτή αλλά με σχετικό μέτρο και «όχι λαχανιασμένα» όπως μας είπε μάνατζερ θυγατρικής του ενός Ομίλου.

Οι κ.κ.Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης (MOTOR OIL) και Σπύρος Λάτσης (μέσω Ανδρέα Σιάμισιη- Ηelleniq Energy) δημόσια ή κατ΄ιδίαν εκτιμούν ότι οι «αυστηροί πράσινοι στόχοι» της Κομισιόν είναι υπερβολικά φιλόδοξοι και επιδέχονται προσαρμογής.

Ο λόγος είναι ότι οι υποδομές αποθήκευσης (standalone μπαταρίες) δεν επαρκούν, τα δίκτυα μεταφοράς πράσινης ενέργειας δεν είναι αρκετά αλλά και η πλήρης απουσία ευρωπαϊκών κινήτρων για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου υπάρχει απλόχερη επιδότηση στη μετάβαση), δημιουργεί σημαντικά εμπόδια και είναι σχεδόν υποχρεωτική η επιβράδυνση των Κοινοτικών σχεδίων.

«Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της χώρας που αυξήθηκαν εντυπωσιακά μέσα στο 2024 μας επιβεβαιώνουν το τοπίο» λέει υψηλόβαθμος μάνατζερ ενός εκ των ομίλων.

Αντιστοίχως είχαμε και κατακόρυφη άνοδο στην κατανάλωση αερίου στη βιομηχανία και τον ηλεκτρισμό με χρήση φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ζήτησε δημόσια από την Κομισιόν «πιο ρεαλιστική προσέγγιση ως προς την πράσινη μετάβαση αφού η ΕΕ θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα από το κόστος της μετάβασης εάν οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν βάλουν μυαλό και δεν συγχρονίσουν την ενεργειακή μετάβαση, την πράσινη μετάβαση με τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας» όπως τόνισε μιλώντας στον «Κύκλο Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Να θυμίσω πως και ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy ανέφερε πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών πως ο όμιλος θα επενδύσει 3-4 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία στην ανάπτυξη των διϋλιστηρίων. «Η μετάβαση θα έρθει, αλλά στο ενδιάμεσο της διαδρομής υπάρχουν τα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα» είπε με νόημα.

Επίσης και ο διευθυντή Στρατηγικής της Motor Oil-ΜΟΗ κος Γιώργος Τριανταφύλλου στο ίδιο Φόρουμ τόνισε πως η ενεργειακή μετάβαση είναι σαν να «προσπαθείς να αλλάξεις κινητήρα ενός αεροπλάνου στη διάρκεια μιας πτήσης!» και συμπλήρωσε πως «για να πετύχει αυτό το δύσκολο εγχείρημα, οι υπάρχοντες κινητήρες πρέπει να συνεχίσουν να μας κρατούν στον αέρα και να βεβαιωθούμε ότι και οι νέοι θα μας κρατήσουν στον αέρα με ασφάλεια στο μέλλον. Ο όμιλος επενδύει 2,5 δισ. ευρώ για αυτή τη μετάβαση και παράλληλα 1,5 δισ. για την επέκταση της δυναμικότητας των υφιστάμενων υποδομών».

Τέλος και ο Γενικός Διευθυντής της Hellenic Hydrogen (κοινοπρακτική εταιρεία των Μotor Oil και ΔEH) κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος είπε πως «η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι sprint!».

Διαβάστε ακόμη: