search

PICK POST

Τα αντιφατικά μηνύματα από το Λονδίνο, η θετική παρουσία Μητσοτάκη, τα «μεγάλα λόγια» (αντί για δουλειά) Πατέλη – Κοντόπουλου, η επιφυλακτικότητα των ξένων και οι κομματικές εκδηλώσεις που δεν έχει ανάγκη ο πρωθυπουργός!

Μόνον οι τράπεζες, η Ενέργεια και τα Πετρέλαια προσέλκυσαν το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών με Alpha, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Μότορ Όιλ, Ελλάκτωρα, να ξεχωρίζουν στο κάδρο των διεθνών επενδυτικών οίκων!

Τα αντιφατικά μηνύματα από το Λονδίνο, η θετική παρουσία Μητσοτάκη, τα «μεγάλα λόγια» (αντί για δουλειά) Πατέλη - Κοντόπουλου, η επιφυλακτικότητα των ξένων και οι κομματικές εκδηλώσεις που δεν έχει ανάγκη ο πρωθυπουργός!

«Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός» λέει σοφά η λαϊκή ρήση!

Επειδή πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται, για το συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, ζητωκραυγές και πανηγυρισμοί που υπερβαίνουν το μέτρο και συσκοτίζουν την αλήθεια, μέσα από σκόπιμες διαρροές μετρίων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων, σας λέμε ότι «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι»!

Το γεγονός είναι πως τα μηνύματα που έρχονται από το Λονδίνο, συνομιλώντας με αξιόπιστους μάνατζερ και επιχειρηματίες που έχουν γνώση εις βάθος αλλά και άποψη, είναι άκρως αντιφατικά!

Οι φανφάρες και οι τυμπανοκρουσίες του Πατέλη και του Κοντόπουλου, για λόγους πολιτικούς και προσωπικούς, μέσα από συνεχείς διαρροές που υπερβαίνουν το μέτρο και την αξιοπιστία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, δημιουργούν μια επίπλαστη εικόνα που καμμία σχέση δεν έχει, δυστυχώς, με την πραγματικότητα!

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικός!

Και η παρουσία του δημιούργησε συγκριτικό πλεονέκτημα για το ελληνικό χρηματιστήριο, τις επιχειρήσεις και το επενδυτικό περιβάλλον που ο πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει στη χώρα!

Ωστόσο, παρά την κατά κοινή ομολογία παραδοχή της προσωπικότητας του Κυρ. Μητσοτάκη, οι ξένοι διαχειριστές παρουσιάζονται προβληματισμένοι ως προς το κατά πόσον η κυβέρνηση ΝΔ θα επιτύχει επανεκλογή αυτοδυναμίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας!

Επιπροσθέτως, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, δεν συνάδουν με την τεχνοκρατική αντίληψη και το επιχειρηματικό κλίμα που αποτυπώνεται προς τα έξω!

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανάγκη ούτε τραπεζώματα, ούτε φαγητά με διάφορους παρατρεχάμενους της βρετανικής πρωτεύουσας, ούτε τέτοιου είδους δημόσιες σχέσεις που εμπλέκουν την πολιτική και τους κομματικούς μηχανισμούς, με το τεχνοκρατικό περιβάλλον μπερδεύοντας τους επενδυτές!

Υπό αυτή την έννοια, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, που το τελευταίο διάστημα έχει «ξεσαλώσει» διαρρέοντας τη μία μετά την άλλη προτάσεις (προσχηματικές άνευ ουσίας) Αράβων και Ιταλών για Εθνική και Πειραιώς, αλλά και ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Κοντόπουλος που μεγάλη του εξαγγελία υπήρξε η είσοδος των εφοπλιστών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (!!!), μεταφέρουν ένα κλίμα τεράστιας επιτυχίας που δεν συνάδει με την σκληρή πραγματικότητα!

Αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι την ώρα τούτη δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, αλλά πολλή δουλειά!

Και το προεκλογικό χρηματιστηριακό κλίμα δεν δημιουργείται με «πυροτεχνήματα» αλλά με βάθος και ουσία!

Και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην διεθνή επενδυτική σκηνή αυτή την ώρα έχει διαμορφωθεί ένα άκρως ανταγωνιστικό τοπίο καθώς οι τιμές έχουν πέσει σε πολύ δελεαστικά επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, που έχουν παράλληλα εκτινάξει στα ύψη τα επιτόκια και το κόστος του χρήματος! Οι επιλογές για τα διεθνή funds είναι πολλές δηλαδή!

Το γεγονός είναι πάντως πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων μπήκαν οι Τράπεζες, η Ενέργεια και τα Πετρέλαια, ενώ κατά πληροφορίες ιδιαίτερη αξιολόγηση έγινε για την Alpha bank, την ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο, την Motor oil που άμεσα μπήκαν στο κάδρο, αλλά και για τα ΕΛΠΕ, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς καθώς και τον Ελλάκτωρα!

Και η αξιολόγηση αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα την πραγματική εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακές αγοράς που αποτελεί ένα χρηματιστήριο 15-20 το πολύ μετοχών και μετά το χάος! Αγορά δύο ταχυτήτων…

Διαβάστε ακόμη: