«Αυτός ο τόπος εκπέμπει μια δύναμη που ο ανθρώπινος νους, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να εξηγήσει. Θα τολμούσα να τον χαρακτηρίσω μαγικό, αν και όλοι γνωρίζουν ότι δεν πιστεύω στη μαγεία». Αυτό το απόσπασμα έρχεται από το προσωπικό ημερολόγιο του Χίραμ Μπίνγκαμ, του Αμερικανού ακαδημαϊκού και εξερευνητή που «ανακάλυψε» το Μάτσου Πίτσου το 1911. Αυτή είναι και η πρώτη καταγεγραμμένη φορά που το εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο του πολιτισμού των Ίνκα αναφέρεται ως «μαγικό».
Για να το αναφέρει έτσι, μάλιστα, ένας σοβαρός και αυστηρότατων αρχών άνθρωπος, γιος Πρεσβυτεριανού ιερέα, καταλαβαίνει κανείς πόση εντύπωση του έκανε όταν, πριν έναν αιώνα και βάλε, οδηγήθηκε από έναν ντόπιο χωρικό στο μνημείο. Η ακριβής θέση του Μάτσου Πίτσου είχε ανακαλυφθεί μέχρι και 50 χρόνια νωρίτερα -ο ίδιος ο Μπίνγκαμ παραδέχεται ότι ο Περουβιανός εξερευνητής Αγκουστίν Λιθαράγκα είχε φτάσει εκεί ήδη από το 1902)-, ωστόσο το μνημείο έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στις προσπάθειες του Αμερικανού εξερευνητή. Αυτή την πρώτη αναφορά στο «μαγικό» τοπίο ακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλες, εκατομμύρια άλλες. Πόσες ακριβώς; Σ΄ αυτή την πολύ δύσκολη ερώτηση, αλλά και ιντριγκαδόρικη, ανέλαβε να απαντήσει το Slingo.
Αναζητήσεις Google, φωτογραφίες Instagram, κριτικές Tripadvisor
Με έρευνα βασισμένη σ’ έναν αλγόριθμο καταγραφής της λέξης «μαγικό» για έναν τουριστικό προορισμό, η ιστοσελίδα μέτρησε ότι το Μάτσου Πίτσου εμφανίζεται σε περισσότερες από 19 εκατομμύρια αναζητήσεις το χρόνο μόνο στη Google. Επίσης αναφέρεται σε 2,4 εκατομμύρια posts στο Instagram και στο 4,2% των κριτικών στο Tripadvisor που το αφορούν, αναφέρουν τη λέξη «μαγικό». Γι’ αυτό, το εμβληματικό μνημείο του πολιτισμού των Ίνκα από τον 15ο αιώνα είναι πρώτο και καλύτερο στη λίστα με τα «πιο μαγικά σημεία του πλανήτη».
Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκουμε κάτι πολύ πιο κοντά μας: Τα ερείπια της Πέτρας, της αρχαίας πόλης της Ιορδανίας. Η Πέτρα, ως τουριστικός προορισμός, συγκέντρωσε 9,3 εκατομμύρια αναζητήσεις στο Google, 1,8 εκατομμύρια δημοσιεύσεις στο Instagram και 3,8% των κριτικών στο Tripadvisor χαρακτήρισαν το μνημείο «μαγικό». Η Πέτρα, κάποτε η λαμπερή πρωτεύουσα του βασιλείου των Ναβαταίων, είναι διάσημη για την αρχιτεκτονική της, μια πόλη ουσιαστικά λαξευμένη σε βράχο, με πλήρες σύστημα αγωγών νερού, ανάμεσα στα άλλα. Τα κτίρια που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των τουριστών είναι το Θησαυροφυλάκιο και το Μοναστήρι.
Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται στην περιοχή Ουίλτσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεντρώνει πάνω από 12 εκατομμύρια αναζητήσεις στο Google το χρόνο, όπως επίσης και πάνω από 900.000 φωτογραφίες-αναρτήσεις στο Instagram. Το 3,6% των κριτικών του Tripadvisor αναφέρουν ότι είναι ένα «μαγικό» μέρος. Προφανώς όχι τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο για το μυστήριο που καλύπτει τα βασικά ερωτήματα: Πώς, πότε και γιατί κατασκευάστηκε. Κανείς (ακόμα) δεν μπορεί να απαντήσει σ’ αυτά με βεβαιότητα.
Την τέταρτη θέση της λίστας καταλαμβάνει η Σίντρα της Πορτογαλίας. Μια πραγματικά μαγευτική περιοχή, εύκολα προσβάσιμη στους τουρίστες (αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Λισαβώνα). Χτισμένη παραλιακά, αλλά και πάνω σ’ έναν τεράστιο βράχο, συνδυάζει εκπληκτική θέα στον Ατλαντικό, καταπράσινα τοπία, ιστορικά παλάτια και κάστρα, αμμώδεις παραλίες, πάρκα και κήπους. Γι’ αυτό και προσέλκυσε πάνω από 2,5 εκατομμύρια φωτογραφίες στο Instagram το 2023.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Χάλστατ της Αυστρίας. Ένας δημοφιλέστατος χειμερινός προορισμός, ο οποίος όμως έχει και πανάρχαια ιστορία, ακόμα από την Εποχή του Χαλκού. Χτισμένη δίπλα στην πανέμορφη ομώνυμη λίμνη, η μικρή πόλη του Χάλστατ έχει πάνω από 9 εκατομμύρια αναζητήσεις το χρόνο μέσω του Google.
Αναλυτικά οι τοπ 10 «μαγικοί» προορισμοί του πλανήτη σύμφωνα με το Slingo είναι οι εξής:
1.Μάτσου Πίτσου, Περού
2.Πέτρα, Ιορδανία
3.Στόουνχετζ, Ηνωμένο Βασίλειο
4.Σίντρα, Πορτογαλία
5.Χάλστατ, Αυστρία
6.Παμούκαλε, Τουρκία
7.Λαουτερμπρίνεν, Ελβετία
8.Κολμάρ, Γαλλία
9.Μον Σεν Μισέλ, Γαλλία
10.Χόμπιτον, Νέα Ζηλανδία