Την μεγάλη έκπληξη έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, στην πλατφόρμα προτάσεων που κατέθεσε στην εσωτερική συζήτηση για το καταστατικό του κόμματος, φέρεται πως εισηγήθηκε την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη βάση, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα εσωκομματικά ειωθότα.

Ο κ. Τσίπρας στην πρότασή του τονίζει ότι δεν έχει να κάνει με τους φίλους του κόμματος αλλά από τα μέλη. Η συγκεκριμένη πρόταση προκαλεί αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος (π.χ. Σκουρλέτης, Φίλης) καθώς γίνεται λόγος για πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «αποθέωση της μικροπολιτικής».

Πάντως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να εγκριθεί από την πλειοψηφία του πολιτικού συμβουλίου. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι τα συνεδριακά κείμενα του τρίτου τρίτου συνεδρίου αλλά και το νέο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτά η προεδρική πλειοψηφία θέλει να αντανακλάται η η απόφαση για διεύρυνση του νέου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση «Ομπρέλα» ενίσταται πως θολώνουν την ιδεολογική ταυτότητα ενός αριστερού κόμματος τα επιχειρούμενα ιδεολογικά και πολιτικά ανοίγματα εκ μέρους της ηγεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή προέδρου από μέλη και φίλους του κόμματος γίνεται τόσο από το ΠΑΣΟΚ από το 2004, διαδικασία που ακολουθήθηκε και κατά την εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, ενώ στη ΝΔ η διαδικασία αυτή ακολουθείται από το 2009.