Σήμερα (03/10), οι ηγέτες των τριών κρατών δεσμεύθηκαν να λάβουν νέα μέτρα για τον περιορισμό των ροών παράτυπων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των Δυτικών Βαλκανίων.
Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, έχουν καταγραφεί 86.581 παράτυπες είσοδοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, αύξηση της τάξεως του 190% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τη Frontex, τη συνοριακή υπηρεσία της Ένωσης.
Τα μέτρα αποσκοπούν στη μετάθεση της «πρώτης γραμμής άμυνας» της Ένωσης προς τη Βόρεια Μακεδονία αντί για τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, την απέλαση των παράτυπων μεταναστών και τον καθορισμό περιοχών εκτός των συνόρων της Ένωσης, όπου οι μετανάστες θα υποβάλλουν αιτήσεις με σκοπό να τούς χορηγηθεί άσυλο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της προσπάθειας.
«Τώρα, η γραμμή βρίσκεται στα σερβοουγγρικά σύνορα. Αυτό δεν είναι καλό για τη Σερβία και δεν αρέσει ούτε και σε εμάς», τόνισε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.
«Αν αλλάξουμε τη νομοθεσία, ώστε τα αιτήματα χορήγησης ασύλου να υποβάλλονται μόνο σε κέντρα φιλοξενίας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η είσοδος στην Ευρώπη να μην είναι διασφαλισμένη μέχρι να αξιολογηθούν, τότε τα προβλήματα θα λυθούν. Οι ηγέτες θα ξεκαθαρίσουν τις λεπτομέρειες και τον τρόπο χρηματοδότησης των μέτρων, στην επόμενη συνάντηση στο Βελιγράδι», προσέθεσε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ, υπογράμμισε ότι η πατρίδα του σκοπεύει να αναπτύξει 4.000 συνοριοφύλακες στα νότια σύνορα, μετά την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Τσεχία να αρχίσει ξανά, προσωρινά, τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβακία. Αμφότερες οι χώρες είναι μέλη του Χώρου Σένγκεν.
«Πρέπει να αλλάξουμε τη νομική κατάσταση στην Ένωση, ώστε να έχουμε πραγματικά αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και αν η απόφαση είναι να επιστρέψουν (οι μετανάστες στις χώρες προέλευσής τους), τότε θα πρέπει να έχουμε αποτελεσματικές διαδικασίες για την επιστροφή τους. Ήδη, έχει παρέλθει η ώρα για δράση», σημείωσε ο κ. Νεχάμερ.
Ο κ. Βούτσιτς ισχυρίσθηκε ότι «η Σερβία θα εναρμονίσει το καθεστώς χορήγησης βίζας με εκείνο της Ένωσης, ώστε οι μετανάστες να μη χρησιμοποιούν τη Σερβία ως χώρα πρώτης εισόδου. Καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αφίξεις μεταναστών από τη Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η Σερβία δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας για μετανάστες».
Τον περασμένο μήνα, η Frontex ανέφερε ότι ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός προς την Ένωση. «Ο υψηλός αριθμός παράτυπων διελεύσεων των συνόρων μπορεί να αποδοθεί στις επαναλαμβανόμενες απόπειρες διέλευσης από μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα Δυτικά Βαλκάνια», υποστήριξε.
Διαβάστε ακόμη:
- Το ηχηρό μήνυμα της Δικαιοσύνης προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Αποκτά το εμβληματικό ξενοδοχείο Corfu Palace στην Κέρκυρα ο Χένρι Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα
- Τζούφια τα βόλια: Τελικά ο Πρωθυπουργός «δεν τρώει» τον Λευτέρη Οικονόμου από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη
- Instagram vs Pornhub: «Σφάζονται» οι δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες