Η παραίτηση Λετζερί θα εξετασθεί από το συμβούλιο διοίκησης της Frontex, αναφέρουν πληροφορίες πηγής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, AFP.

Το γεγονός εξελίσσεται έπειτα από μακροχρόνια έρευνα της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης.

Ο Λετζερί ηγείται του Οργανισμού από το 2015.

Τα τελευταία χρόνια, η Frontex βρέθηκε στο μικροσκόπιο για τον φερόμενο ρόλο της σε παράνομη απομάκρυνση μεταναστών στα σύνορα της Ένωσης, μία πρακτική γνωστή ως “pushbacks”.

Εντός της Frontex έχουν, επίσης, υπάρξει καταγγελίες για παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά.

Η OLAF εξετάζει τα περιστατικά για περισσότερο από έναν χρόνο και τώρα ετοιμάζει τα τελικά της πορίσματα.

«Ο Λετζερί δεν είναι ο μόνος ανώτατος εκπρόσωπος που υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών πορισμάτων», επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Politico.

Μέχρι στιγμής, η Frontex δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Δημήτρης Αβραμόπουλος & Φαμπρίς Λετζερί.

Φάκελος Frontex: Σκάνδαλα κακοδιαχείρισης αλλά και υποθέσεις mobbing

Με τον τίτλο «Φάκελος Frontex», το γερμανικό περιοδικό Spiegel στάθηκε εκτενώς πριν από σχεδόν ένα έτος όχι μονάχα στις κατηγορίες εμπλοκής και συμμετοχής Eυρωπαίων συνοριοφυλάκων σε παράνομα “pushbacks” στο Αιγαίο αλλά επιπλέον σε νέα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και υποθέσεις “mobbing” που φέρονται να βαραίνουν την ηγεσία της Frontex, προεξάρχοντος του επικεφαλής, Φαμπρίς Λετζερί.

«Υπό τον Λετζερί, η Frontex διολισθαίνει από το ένα σκάνδαλο στο άλλο. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, OLAF, άρχισε έρευνες, με τον ίδιο τον Λετζερί να ισχυρίζεται ότι αφορούν τις υποθέσεις “pushbacks”.

Οι κατηγορίες, ωστόσο, ήταν ευρείες· αφορούσαν ενδεχόμενη απάτη, σε συνάρτηση με πάροχο υπηρεσιών, κατηγορίες «ηθικής παρενόχλησης» αλλά και το ερώτημα πιθανής απόκρυψης πληροφοριών από την εντεταλμένη του Οργανισμού για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Εσωτερικά έγγραφα καταδεικνύουν ότι, επί τάπητος, εισέρχεται το σύνολο των διευθυντικών επιδόσεων του Λεζερί», σύμφωνα με την έρευνα.