Ο κ. Νεχάμερ κατέφθασε σήμερα (11/04) στη Μόσχα για να συνομιλήσει προσωπικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η χθεσινή δημοσίευσή του:

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, με τον Καρλ Νεχάμερ να επισημαίνει πως το πιο σημαντικό μήνυμα προς εκείνον, ήταν το εξής: «ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει, διότι στον πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι και από τις δύο πλευρές».

«Φυσικά, εξέφρασα την αλληλεγγύη μου προς τον ουκρανικό λαό», ολοκλήρωσε στην επίσημη τοποθέτησή του.

Κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στα μέσα του περασμένου Μαρτίου μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, η Μόσχα είχε προτείνει την εφαρμογή ενός μοντέλου «ουδετερότητας» όπως ακριβώς εκείνα των κρατών Αυστρίας και Σουηδίας· το Κίεβο απέρριψε τούτο το σχέδιο αποστρατικοποίησης.

Χάρη στην υπογραφή της συνθήκης της Ανεξαρτησίας τον Μάιο του 1955 και υπό συνθήκες Ψυχρού Πολέμου, η Αυστρία δεσμεύεται έως σήμερα με ουδετερότητα και βάσει συντάγματος, απαγορεύεται η ένταξη σε οιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία, η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων τρίτων χωρών σε αυστριακό έδαφος και η συμμετοχή σε πολεμική σύγκρουση.

Κατά αυτόν τον τρόπο, επετεύχθη η εδαφική της ακεραιότητα, ύστερα από μία δεκαετία «διχασμού» ως απόρροια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα Υπουργεία Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Γαλλίας, Σοβιετικής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας αναγνώρισαν το δικαίωμα της Αυστρίας ως ανεξάρτητου κράτους.

Η ουδετερότητα της Σουηδίας θεσπίσθηκε επισήμως από τον βασιλιά Γουστάβο ΙΔ’ και μάλιστα, τηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Μοναδική εξαίρεση, εκείνη του 1941, όταν επετράπη στις γερμανικές δυνάμεις να διέλθουν από το σουηδικό έδαφος στο φινλανδικό μέτωπο.

Αναλυτές χαρακτήρισαν ως «ρωγμή στο ουδέτερο καθεστώς» την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1995.