Η σερβική αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη ενός Αφγανού, που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε ένοπλη συμπλοκή μεταναστών κατά την οποία ένα άτομο σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίσθηκαν.

Η συμπλοκή σημειώθηκε χθες (02/07), σε δασώδη περιοχή κοντά στην πόλη Σουμπότιτσα, ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα με την Ουγγαρία.

Η αρχική εκτίμηση των αρχών είναι ότι πρόκειται για συμπλοκή δύο ομάδων μεταναστών από το Αφγανιστάν, που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα.

«Διακινητές από το Αφγανιστάν που δρουν στην περιοχή, προκάλεσαν την ένοπλη σύγκρουση», έγραψε ο σερβικός Τύπος.

Το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο, BIRN, ανέφερε ότι η ένοπλη συμπλοκή εκτυλίχθηκε στις 05:30 το πρωί και κράτησε έως τις 18:00 το απόγευμα. Οι αντιμαχόμενες πλευρές χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα τύπου Καλάσνικοφ και πιστόλια.

Το BIRN ισχυρίζεται ότι κατά την επέμβαση της αστυνομίας, τραυματίσθηκαν και αστυνομικοί, ωστόσο καμία επίσημη πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία.

Στην περιοχή δρουν διάφορα δίκτυα διακινητών, τα οποία συνεχώς συγκρούονται μεταξύ τους για να επικρατήσουν στο βόρειο άκρο της αποκαλούμενης «βαλκανικής οδού» που ακολουθούν οι μετανάστες για να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη, έχουν εντοπίσει τα σερβικά Μέσα.

Τα δίκτυα οργανώνονται με τη συμμετοχή μεταναστών κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι οποίοι είναι καλά οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα.

Ο δημοσιογράφος του BIRN,  Σάσα Ντραγκόιλο, καταγγέλλει ότι κάποιοι από τους αρχηγούς των δικτύων εκείνων, τυγχάνουν ευνοϊκής αντιμετώπισης από τις αστυνομικές αρχές, αισθάνονται ισχυροί και τελευταία, προσπαθούν να επιβληθούν με την ένοπλη βία έναντι των άλλων διακινητών.