«Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές ομολόγων και τις εμπορικές τράπεζες, γεγονός το οποίο καθιστά ακόμη κρισιμότερη την εξασφάλιση συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», σύμφωνα με τον κ. Ισμαήλ.

Τα πακιστανικά ομόλογα σε δολάριο, που «διολίσθησαν» σε ιστορικό χαμηλό αυτόν τον μήνα, κινήθηκαν ανοδικά την περασμένη Παρασκευή (27/05), μετά την κρατική απόφαση για αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, βασική προϋπόθεση από το ΔΝΤ προκειμένου να συνεχισθεί το πρόγραμμα δανεισμού.

Το Πακιστάν επιδιώκει να εξασφαλίσει συμφωνία με το Ταμείο, εντός του Ιουνίου.

«Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη είναι έτοιμα να μάς προσφέρουν χρήματα, όμως τονίζουν ότι πρώτα, πρέπει να ενταχθούμε στο Ταμείο», τόνισε προχθές ο Υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Ο τέως Πρωθυπουργός της χώρας, Ιμράν Χαν, είχε προχωρήσει σε μείωση και «πάγωμα» των τιμών των καυσίμων, κίνηση που έφερε παύση του προγράμματος διάσωσης του ΔΝΤ προς το Πακιστάν, ύψους 6.000.000.000$.

Ο διάδοχός του, Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Απρίλιο, απαγόρευσε τις εισαγωγές πολυτελών ειδών και η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κόστος δανεισμού περισσότερο από το αναμενόμενο, ώστε να αντιμετωπισθεί ο… εξωφρενικά υψηλός αριθμός εισαγωγών (ανήλθαν σε υψηλό όλων των εποχών).

«Το Πακιστάν χρειάζεται περί των 36 με 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρηματοδότησης για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Ιούνιο. Πιθανή συμφωνία με το ΔΝΤ θα βοηθούσε στην εξασφάλιση κεφαλαίων από άλλες πηγές, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και φιλικά προσκείμενες χώρες, ανάμεσα σε εκείνες και η Κίνα», συμπλήρωσε ο κ. Ισμαήλ.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων από την παγκόσμια αγορά ομολόγων και τις εμπορικές τράπεζες του εξωτερικού, που έχουν δώσει βραχυπρόθεσμα δάνεια στο παρελθόν.

Η απόφαση ελήφθη αφού η χώρα λέγεται ότι επέλεξε τις τράπεζες JPMorgan, Citigroup, Standard Chartered και Credit Suisse για τη διαχείριση οιασδήποτε πώλησης ομολόγων.

Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει το Πακιστάν να αυξήσει τα συναλλαγματικά του αποθέματα σε σχεδόν 15.000.000.000$ το επόμενο οικονομικό έτος, από περίπου 10 δισ. δολάρια.

Η ασιατική χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρέος ύψους 3.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πρέπει να εξυπηρετηθεί αυτόν τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Πακιστάν θα καλυφθούν σημαντικά, εάν η χώρα εξασφαλίσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ», βάσει σχολίου του Αναπληρωτή Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Μουρταζά Σιέντ, σε επενδυτές και αναλυτές την περασμένη εβδομάδα.