Ο Χάρης Θεοχάρης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Το έργο του στο υπουργείο Τουρισμού την δυσκολότερη περίοδο, εν μέσω πανδημίας, μιλάει από μόνο του.

Από τη φύση του διαθέτει εκσυγχρονιστικό πνεύμα, είναι φανατικός μεταρρυθμιστής, ανοιχτόμυαλος και ιδιαίτερα σκληρός κριτής των παραλόγων της πολιτικής – και όχι μόνο.

Ο πρώην υπουργός Τουρισμού θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, και ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση και έναν απολογισμό της τετραετίας.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Πανδημία, ενεργειακή κρίση, πυρκαγιές, ακρίβεια και εσχάτως τραπεζική κρίση. Κάντε μας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

-Πράγματι, η πρώτη τετραετία διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, σημαδεύτηκε από σημαντικές δυσκολίες και αντιξοότητες. Μπορούμε να πούμε μάλιστα ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες πολλές δυσκολίες όσες καμία άλλη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και έπειτα και σε τόσο μικρό διάστημα. Είναι αυτά που αναφέρετε στο ερώτημά σας, αλλά και είναι και άλλα, όπως, για παράδειγμα, η υβριδική επίθεση στον Έβρο με τις μεταναστευτικές εισβολές. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι τις ξεπεράσαμε όλες. Και είναι αυτές οι δυσκολίες τις οποίες πολίτες και πολιτεία, από κοινού, τις μετατρέψαμε σε επιτυχίες. Τα σύνορά μας, εκείνη τη δύσκολη χρονική συγκυρία, τον Μάρτιο του 2020, παρέμειναν αλώβητα δείχνοντας το σθένος και την αποφασιστικότητά μας. Στη συνέχεια, η πανδημία αντιμετωπίστηκε υποδειγματικά, καθιστώντας τη χώρα μας στην κορυφή των χωρών με την καλύτερη διαχείριση, κάτι που αποτυπώθηκε και στην ψήφο εμπιστοσύνης που λάβαμε από την πορεία του τουριστικού ρεύματος. Επίσης, με ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα 50 δισ. ευρώ στηρίχθηκαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και διασφαλίστηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ακολουθώντας τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές και ειδικότερα περιορίζοντας πενήντα φόρους και μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην αύξηση του βασικού μισθού, τον οποίο τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ και σήμερα έχει ανέλθει στα 780. Την ίδια στιγμή, δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι νέες επενδύσεις αλλά και οι εξαγωγές κινούνται σε διαρκή ρεκόρ. Όλα αυτά αποτυπώνονται περίτρανα καθώς πλέον η οικονομία μας βρίσκεται μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα.

Διατελέσατε με επιτυχία υπουργός Τουρισμού. Σε τι από όσα καταφέρατε θα θέλατε να σταθείτε;

-Η θητεία μου ως υπουργός Τουρισμού συνέπεσε με την επέλαση της πανδημίας και με την ανάγκη διαχείρισης ενός εκ των βασικότερων πυλώνων της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού. Αυτό μάλιστα κλήθηκα να το κάνω μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον, εκείνο του κορωνοϊού, καθώς τα δεδομένα άλλαζαν συνεχώς, και ανάλογα και εμείς έπρεπε να κάνουμε τις αντίστοιχες κινήσεις. Η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης αποτέλεσε καταλύτη για την πορεία του τουριστικού ρεύματος τα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς είχαμε ήδη καταφέρει να δώσουμε την εικόνα της σοβαρότητας, της οργάνωσης και της λήψης όλων των απαιτούμενων μέτρων. Πολύ γρήγορα θέσαμε το χρονικό πλαίσιο επαναλειτουργίας της τουριστικής βιομηχανίας, με όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα και η χώρα μας ταυτίστηκε με την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό και με την «επαναλειτουργία» του τουρισμού. Η συλλογική μας προσπάθεια, η οποία βασίστηκε στο πρόγραμμα, στην πίστη αλλά και τη θέληση, είχε ως αποτέλεσμα, όχι μόνο τη διάσωση του brand name «Ελλάδα», αλλά και την ενίσχυσή του. Τώρα που έχουμε απομακρυνθεί από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, μπορώ να πω ότι πετύχαμε έναν άθλο για την πατρίδα μας. Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το τουριστικό πλαίσιο κάτω από το οποίο λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, ανοίξαμε νέες αγορές και ενισχύσαμε υφιστάμενες.

Ποια είναι τα μεγάλα θέματα της περιφέρειάς σας και γιατί Χάρης Θεοχάρης στα νότια;

-Μπορούμε να πούμε ότι ο νότιος τομέας της Αθήνας, όπου είμαι υποψήφιος, είναι ένα ψηφιδωτό, στο οποίο μπορεί κανείς να εντοπίσει όλα εκείνα που έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η έναρξη του μεγάλου έργου του Ελληνικού συμβολίζει την ανάπτυξη και φέρνει θετικά αποτελέσματα στην περιουσίες των πολιτών. Παράλληλα, όμως, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να διευθετήσουμε θέματα που σχετίζονται με την κυκλοφορία αλλά και με την αλματώδη άνοδο των τιμών και των ενοικίων. Παράλληλα, εστιάζουμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα, η επίλυση του οποίου θα συμβάλει καταλυτικά σε μία καλύτερη καθημερινότητα.

Πώς σχολιάζετε τα σενάρια «κυβέρνησης ηττημένων» και πώς τα σενάρια που προτείνουν «άγνωστο Χ» για πρωθυπουργό;

-Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ακούσει πολλά. Έχουμε ακούσει για την «κυβέρνηση των ηττημένων», την κυβέρνηση ανοχής, αλλά και την κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον «άγνωστο Χ». Ωστόσο, όπως ανέφερα και παραπάνω, και όπως είναι και η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση της χώρας ως κάτι πολύ σοβαρό, η πατρίδα μας χρειάζεται σταθερότητα. Αυτή τη σταθερότητα θα την απολαμβάνει με μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει. Ο κ. Τσίπρας, από την άλλη, βλέποντας ότι χάνει, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να ρίξει στο τραπέζι διάφορες ευφάνταστες ιδέες, προσπαθώντας να διατηρήσει μία ελπίδα. Ωστόσο όμως, μιας και θέτει αυτό το ζήτημα, θα είχε ενδιαφέρον να μας διευκρινίσει τη θέση που θα είχε ο κ. Βαρουφάκης σε αυτή την «κυβέρνηση ηττημένων». Να θυμίσω ότι λίγες ημέρες πριν ο κ. Βαρουφάκης μιλούσε ξανά για την έξοδο από το ευρώ, και έσπευσε μάλιστα να δώσει και το όνομα του νέου νομίσματος που οραματίζεται για τον τόπο, τη «Δήμητρα». Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Εμείς έχουμε θέσει τα δεδομένα, στοχεύουμε στην αυτοδυναμία, και έχουμε μία ξεκάθαρη θέση. Έχουμε πρόγραμμα συγκεκριμένο, κοστολογημένο, και δεν μπαίνουμε σε συζητήσεις, ειδικά όταν αυτές στερούνται λογικής και αποτυπώνουν τη σύγχυση και την προχειρότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις – επιτρέψτε μου – αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας.

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

-Απαντώντας συνοπτικά θα σας πω ότι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι σταθερότητα ή ακυβερνησία. Αυτό, εξάλλου, έχει αποτυπωθεί και εκφραστεί ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ανάγκη της χώρας, να συνεχίσει τη σταθερή της τροχιά προς την ανάπτυξη, επιβάλλει μετά τις εκλογές να προκύψει σταθερότητα και κυβερνησιμότητα. Αυτό είναι το βασικό δίπτυχο πάνω στο οποίο κινούμαστε και επιλέγουμε με σταθερά βήματα, χωρίς παλινωδίες και υπερβολές να διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Προκειμένου η χώρα να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της χρειάζεται μία κυβέρνηση ισχυρή, έτοιμη να λάβει τις αποφάσεις που θα απαιτούνται κάθε στιγμή, χωρίς παρεκκλίσεις, κωλυσιεργίες και χαμένο χρόνο. Η απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την επίτευξη των στόχων με βάση την ορθή λογική. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου, οι οποίες και θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, και το αποτέλεσμα αυτών, έχει τεράστια σημασία καθώς θα αποτελέσουν το πρώτο μεγάλο βήμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Είναι αυτές οι εκλογές που θα δείξουν ποιο είναι το κόμμα που ο λαός επιθυμεί να είναι στην κυβέρνηση. Οι δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο, τον οποίο η Ν.Δ. πιστεύει και γιαυτό τον ψήφισε, θα έρθει να επικυρώσει το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ν.Δ. για την επόμενη τετραετία εφόσον κερδίσει τις εκλογές;

-Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη παρουσιάσει και μάλιστα με λεπτομέρειες και κοστολόγηση, το αναλυτικό πρόγραμμά της για την επόμενη τετραετία. Μέσα από αυτό προκύπτουν οι βασικές της προτεραιότητες που δίνουν το στίγμα συνέχισης της δουλειάς που έγινε τα τελευταία 4 χρόνια. Βασική μας δέσμευση, αποτελεί η αύξηση των μισθών μέχρι και 25% έως το τέλος του 2027, με ταυτόχρονη διατήρηση της ετήσιας ανάπτυξης στο 3%. Παράλληλα, στις πρώτες θέσεις του προγράμματός μας θέτουμε την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας υγείας, αλλά και το καλύτερο κράτος, και το αποτελεσματικότερο Δημόσιο. Ψηφιακή κάρτα στο Δημόσιο, αξιολόγηση, διετής δοκιμαστική θητεία. Θα εφαρμόσουμε στην πράξη αυτό που ισχύει στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Παράλληλα, στηρίζουμε τη νέα γενιά με ένα πλέγμα δράσεων, όπως είναι η εξέλιξη του προγράμματος «Σπίτι μου», με διπλασιασμό των κονδυλίων. Επίσης, συνεχίζουμε την εθνική μας πολιτική στα θέματα εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Διαβάστε περισσότερα