Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το πολύνεκρο δυστύχημα με τα τρένα στα Τέμπη, καθώς πριν από λίγο έγινε γνωστό πως συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος είχε προσαχθεί λίγη ώρα μετά την τραγωδία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ποινικές διώξεις που πιθανά θα ασκηθούν θα αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος. Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινές που ξεκινούν από κάθειρξη 10 ετών μέχρι και ισόβια.

Οι τελευταίες πληροφορίες για την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων φαίνεται να προκλήθηκε από ένα ολέθριο σφάλμα του συλληφθέντα πλέον σταθμάρχη, ο οποίος στο τμήμα «Λάρισα – Ευαγγελισμός» κατεύθυνε το επιβατικό τρένο στη γραμμή καθόδου κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να βρεθεί στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό.

Κατά πληροφορίες, ο σταθμάρχης Λάρισας φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα.

Σύμφωνα με το άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα -το οποίο άλλαξε πρόσφατα, στην τελευταία τροποποίηση του 2021-, το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος διώκεται ως κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, και υπό προϋποθέσεις, εφόσον το δυστύχημα είναι πολύνεκρο, προβλέπεται ακόμα και η ποινή των ισοβίων.

Επιπλέον, θα ερευνηθεί εάν υπήρξε ενδεχόμενος δόλος.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές αν ο σταθμάρχης Λάρισας είχε αντιληφθεί ότι το επιβατικό τρένο κινείτο στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό θα είχε δώσει εντολή και στα δύο να ακινητοποιηθούν πριν να προσεγγίσουν το ένα το άλλο δεδομένου ότι η σύγκρουση έγινε περίπου 25 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας και το σημείο της αλλαγής τροχιάς.

Σε κάθε περίπτωση από τον ΟΣΕ έχει ζητηθεί και αναμένεται η απομαγνητοφώνηση πιθανής συνομιλίας μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών.

 

Διαβάστε περισσότερα