Λίγες ημέρες νωρίτερα, η μετοχή της Manchester United εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό, καθώς ο αγγλικός όμιλος αναζητά νέους ιδιοκτήτες μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια με την οικογένεια Glazer στο τιμόνι. Δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου έδειχναν ότι ο όμιλος έχει προσεγγίσει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από δισεκατομμυριούχους μέχρι Σεΐχηδες εξ Ανατολών.

Κι όμως, στα τέλη του Φεβρουαρίου, η μετοχή της Manchester United κάνει βουτιά, έχοντας χάσει τουλάχιστον το ένα πέμπτο της αξίας της (άνω του 22%) από την κορύφωση στα μέσα Φεβρουαρίου. Η αιφνίδια πτώση οφείλεται σε δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο έδειχνε ότι η αξία του ομίλου ανέρχεται περίπου στα 1,6 δισ. δολάρια. Πρόκειται για λιγότερο από το μισό της συνολικής κεφαλαιοποίησής της, όπως διαμορφώνεται δηλαδή από την τιμή της μετοχής. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg μάλιστα, ακόμη και μετά την πτώση, η αξία του ομίλου με βάση τη μετοχή ξεπερνά τα 4 δισ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε χθες με απώλειες 9,22%. Σημειώνεται ότι η μετοχή ανέβαινε από το τέλος του 2022, όταν η οικογένεια Glazer, τη διαχείριση της οποίας έχουν επικρίνει έντονα οι «σκληροπυρηνικοί» φαν της Manchester United, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης. Περαιτέρω ώθηση έδωσε η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Σεΐχη Jassim Bin Hamad J.J. Al Thani, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, και από τον Jim Ratcliffe, τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Βρετανία.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, έγινε επίσης γνωστό πως η οικογένεια Glazer αποζητά ακόμη μεγαλύτερη προσφορά από αυτή του Σεΐχη (εικάζεται ότι ανέρχεται στα 6 δισ. δολάρια) ή του Ratcliffe, ο οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον για μερίδιο 69% στον όμιλο.

Τα νούμερα αυτά, όμως, ακόμη και εάν δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες των Glazer, θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση της μεγαλύτερης εξαγοράς ποδοσφαιρικού ομίλου που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

Διαβάστε περισσότερα