Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν συγκρατημένα ανοδικά την Παρασκευή, στρογγυλοποιώντας ένα εβδομαδιαίο ράλι που τροφοδοτήθηκε από μια σειρά σταθερών κερδών και μια αντιληπτή βαριά κλίση από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1% στις 12 μ.μ. στο Λονδίνο, με πρώτες τις μετοχές των αυτοκινήτων, με άνοδο 1,6%.

Ο Stoxx κέρδισε 1,6% την Πέμπτη και οδεύει προς την καλύτερη απόδοσή του κάθε εβδομάδα από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Ο δείκτης διατήρησε την πτωτική τάση από τον ναυτιλιακό γίγαντα Maersk , η μετοχή της οποίας έπεσε κατακόρυφα 17% αφού είπε ότι τα κέρδη θα έρθουν στο χαμηλό τέλος της καθοδήγησης και ανακοίνωσε 10.000 περικοπές θέσεων εργασίας.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7433.06 μονάδες οριακά αρνητικός κατά 0,01%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται θετικά κατά 0,15% στις 15166.54 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε αρνητικό έδαφος κατά 0,13% στις 7051.85 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 28583.29 μονάδες αυξημένος κατά 0,36%. Ο ισπανικός δείκτης IBEX διαπραγματεύεται οριακά θετικός κατά 0,03% στις 9262.4 μονάδες.

Η δοκιμαζόμενη Siemens Energy ανέβηκε πάνω από 10%, εν τω μεταξύ, μετά από αναφορές ότι εξετάζει την πώληση του μεριδίου της στην ινδική Siemens Ltd ως τρόπο ενίσχυσης του ισολογισμού της.

Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές μετοχές είχαν την καλύτερη μέρα τους από τον Ιούνιο και οι αποδόσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν αφού η Federal Reserve διατήρησε την Τετάρτη τα επιτόκια και οι αγορές αύξησαν τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο των επιτοκίων και οι περικοπές είναι στον ορίζοντα.

«Οι έμποροι αξιολογούν τη δεύτερη συνεχόμενη παύση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ως σαφή ένδειξη ότι η Fed δεν θα ανέβει άλλο και οι τιμές των ομολόγων δείχνουν ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα έρθει στα μέσα του 2024», δήλωσε ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος στη Mazars Wealth Management.

«Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Fed δεν έχει δεσμευτεί ρητά σε μια συγκεκριμένη πορεία δράσης και σίγουρα όχι σε μείωση επιτοκίων σε οκτώ μήνες. Ο πληθωρισμός απέχει πολύ από το να νικηθεί… Αν και δεν είναι πλέον το κεντρικό σενάριο, δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι εντελώς αδιανόητο ότι η Fed θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια, επιτρέποντας στις βραχείες αποδόσεις να ανακάμψουν».

Διαβάστε ακόμη: