Πλατιά χαμόγελα επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς βλέπουν τον ενδιαφέρον που εισέπραξαν για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες από τους κορυφαίους επενδυτικούς οργανισμούς του πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες, να μετουσιώνεται σε πράξη.

Μάλιστα επικεφαλής συστιμικής τράπεζας συνομιλώντας με το «R» τόνισε ότι αυτό που είναι πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία του εγχώριου πιστωτικού συστήματος είναι ότι στο πρόσφατο road show της JP Morgan στη Νέα Υόρκη όχι μόνο εμφανίστηκαν αλλά έδειξαν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν με τους Έλληνες τραπεζίτες, επενδυτικοί οργανισμοί και funds που ουδέποτε, όχι μόνο είχαν επενδύσει σε ελληνικές μετοχές αλλά ούτε καν είχαν δείξει έστω και φιλολογικό ενδιαφέρον.

Μάλιστα αυτό που έκανε τους Έλληνες τραπεζίτες να «μην πιστεύουν στα αυτιά τους» είναι ότι τα «πρωτοεμφανιζόμενα» funds έδειξαν να μην πτοούνται ούτε από το ράλι των αποτιμήσεων που καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές τους τελευταίους μήνες εκτιμώντας ότι ακόμη και τα παρόντα επίπεδα αποτιμήσεων είναι «φθηνά» και άρα υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια υπεραξιών.

Μάλιστα σχολιάζοντας η ίδια πηγή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχολίασε ότι δεν θα εκπλαγεί εάν σύντομα δούμε στα μετοχολόγια των τραπεζών να εμφανίζονται μέτοχοι που ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαν απασχολήσει την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα αναμέτρηση με τις 1200 μονάδες

Στις ώριμες αγορές το ΧΑ

Την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή τα αποτελέσματα από τις επαφές που είχε πρόσφατα με συνολικά 90 εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα ο κ. Μεγάλου μιλώντας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica», σε δείπνο που παρέθεσε η Τράπεζα σε περίπου 200 πελάτες της από τη Βόρεια Ελλάδα, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, τόσο για το επικείμενο placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και για το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

«Μετά την επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία και την αναμενόμενη αναβάθμιση της από την Moody’s τον ερχόμενο Μάρτιο, έχει αλλάξει προς το θετικότερο ο τρόπος που οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα και θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το κλίμα αυτό που επικρατεί στις διεθνείς αγορές» ανέφερε και χαρακτήρισε «εφικτό» το στόχο να περάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ώριμες αγορές.

Όσον αφορά τους τομείς που μπορούν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ανέφερε τα Data Centers, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη φαρμακοβιομηχανία, τα ξενοδοχεία και την αγροδιατροφή.

Τράπεζες: Οι στόχοι της τριετίας – Υψηλότερα κέρδη έως το 2025

14% κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη από την 1/1

Και όλα αυτά ενώ στο Greek Investment Day της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής ξένων επενδυτών, στη δημόσια εγγραφή για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατατέθηκαν 4 φορές περισσότερα κεφάλαια από την αντίστοιχη δημόσια εγγραφή για την Εθνική Τράπεζα, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.385,01 μονάδες σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 13ετίας,

Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν ξεκάθαρα τον μοχλό της σταθερά ανοδικής πορεία του Γ.Δ του ΧΑ καθώς ο κλαδικός τραπεζικός Δείκτης ΔΤΡ έκλεισε την Παρασκευή στις 1.210,68 μονάδες καταγράφοντας σε εβδομαδιαία βάση κέρδη 5,57%, ενώ από την αρχή του έτους τα κέρδη ανέρχονται στο 14,04% όταν ο ευρωπαϊκός EuroStoxx Banks περιορίζεται μόλις στο 0,81%  από την αρχή του 2024.

Ειδικότερα και ανά τράπεζα:

  • η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε την Παρασκευή στα 3,83 ευρώ με άνοδο 10,47% σε εβδομαδιαία βάση και την αποτίμηση της τράπεζας στα 4,776 δις. ευρώ
  • η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε την Παρασκευή στα 1,735 ευρώ με εβδομαδία κέρδη 7,76% και χρηματιστηριακή αποτίμηση στα 4,080 δισ. ευρώ
  • η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 7,126 ευρώ με εβδομαδιαία κέρδη 3,97% και την κεφαλαιοποίηση της στα 6,518 δισ. ευρώ και
  • η μετοχή της Eurobank σκαρφάλωσε την περασμένη Παρασκευή στα 1,82 ευρώ με εβδομαδιαία άνοδο 3,12% και την κεφαλαιοποίηση της στα 6,763 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας να κρατάει την πρώτη θέση σε κεφαλαιοποίηση, μεταξύ των συστιμικών τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη: