Οι ελληνικές τράπεζες «έσβησαν» τα μνημόνια και τις τρεις οδυνηρές ανακεφαλαιοποιήσεις που έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν και πλέον «φιγουράρουν» στις λίστες κορυφαίων επενδυτικών οίκων ως «top picks» στον ευρύτερο ευρωπαϊκό κλάδο.

Η εικόνα, εξάλλου, των τραπεζών είναι και εκείνη που αποτελεί την αφετηρία για τα επόμενα υψηλά, όπως θεωρούν οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, συνολικά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η «στροφή» των αναλυτών, βέβαια, μόνο τυχαία δεν είναι αφού ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος κατάφερε να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη τα τελευταία 15 χρόνια μέσω ενός επίπονου σχεδίου δράσης το οποίο βασιζόταν στην δραστική μείωση των «κόκκινων δανείων», στην εθελουσία για μεγάλο μέρος του προσωπικού τους (που συνεχίζεται μέχρι σήμερα), στη συρρίκνωση του αριθμού των καταστημάτων, αλλά και την πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό.

Στο σήμερα οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φαίνεται ότι πέρασαν τα «stress tests» της Νέας Υόρκης με επιτυχία επιστρέφοντας από το πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan με «γεμάτες τις αποσκευές τους».

Κάτι που σύμφωνα με πηγές της αγοράς δεν συνέβη με όλες τις εισηγμένες. Η νέα εποχή, πάντως, τόσο για τις Ελληνικές τράπεζες όσο και για μια μερίδα μετοχών κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει ανατείλει.

Ο πήχης των προσδοκιών

Αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών μπαίνει ο πήχης για τις τράπεζες τόσο από τους μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους, όσο και από τις εγχώριες χρηματιστηριακές.

Για την μετοχή της Εθνικής η JP Morgan δίνει τιμή στόχο τα €8,4 ανά μετοχή και η Morgan Stanley τα €8,14.

Αρκετά υψηλότερα «βλέπει» την μετοχή η Πειραιώς Sec στα €8,8 ενώ οι αναλυτές της Euroxx θεωρούν ότι η Εθνική μπορεί να «απογειωθεί» στο ταμπλό έως και τα €9,4.

Διάχυτη είναι η αισιοδοξία και για τη μετοχή της Alpha Bank με την Morgan Stanley να δίνει τιμή – στόχο στα €2,08 και την JP Morgan στα €2,5. Στα €2,0 τοποθετεί τον πήχη η NBG Sec, στα €2,55 η Πειραιώς Sec. και στα €2,40 η Euroxx.

Στα €5,00 μπαίνει η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς από τις JP Morgan και Optima, στα €5,30 από την Euroxx και στα €4,5 και €4,58 από τις NBG και Morgan Stanley αντίστοιχα.

Τέλος, για την μετοχή της Eurobank (η οποία θυμίζουμε ότι πρόσφατα απέσπασε σημαντικές διακρίσεις από την Morningstar Sustainalytics, τον διεθνούς εμβέλειας πάροχο έρευνας, δεδομένων και αξιολογήσεων ESG) η JP Mogan και η Πειραιώς Sec δίνουν τιμή στόχο τα €2,60, η NBG τα €2,10, η Optima τα €2,41, η Morgan Stanley €2,33 και η Euroxx €2,50.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια κατοχύρωσης των 1350 μονάδων

Τα ελληνικά assets

Την δυναμική των ελληνικών assets απέδειξε περίτρανα η πρόσφατη εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που όπως χαρακτηριστικά έγραψε και το Bloomberg «η ΙΡΟ ήταν επιστέγασμα της ανάκαμψης της Ελλάδας».

Η Αθήνα διασφάλισε τα €784,7 εκατ. μόλις μερικές ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, ενώ η τιμή διάθεσης τελικά διαμορφώθηκε στο ανώτατο όριο του εύρους στα €8,2.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς που χαρακτηρίζουν το 2023 «ορόσημο» για το Ελληνικό Χρηματιστήριο «σηκώθηκαν» κεφάλαια πάνω από €3 δισ. μέσα σε ένα χρόνο.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υλοποιεί επενδυτικό πλάνο άνω των €10 δισ.

Προς τα πάνω αναθεώρηση για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ψήφο εμπιστοσύνης στις θετικές προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του Γιώργου Περιστέρη, συνιστά το απόλυτα επιτυχημένο placement που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Μάλιστα, το ανοδικό momentum για την μετοχή συνεχίζεται με ανοδικές αναθεωρήσεις στις τιμές – στόχους.

Τα διεθνή funds και οι αναλυτές έχουν βάλει εδώ και καιρό στο «στόχαστρό» τους την μετοχή θεωρώντας ότι ο όμιλος είναι στρατηγικά τοποθετημένος και σε άριστη οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με την Πειραιώς Sec -η οποία δίνει τιμή στόχο για τη μετοχή τα €22,20- η μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας στον τομέα των υποδομών/παραχωρήσεων έχει οδηγήσει στην εξασφάλιση ενός ελκυστικού χαρτοφυλακίου έργων που αναμένεται να συνεισφέρουν πάνω από €6 δισ. μερίσματα κατά την διάρκεια ζωής των έργων (χωρίς και περιλαμβάνονται σε αυτά η Αττική Οδός και ο ΒΟΑΚ).

Η ανάδειξη της αξίας βασικών περιουσιακών στοιχείων όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η πρόοδος σε πρόσφατα έργα όπως το αεροδρόμιο Καστελίου και το IRC στο Ελληνικό είναι σημαντικοί μεσοπρόθεσμοι καταλύτες για την μετοχή.

Η συμπερίληψη της Αττικής Οδού στην αποτίμηση (αναμένεται υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στο τέταρτο τρίμηνο του 2024) μάλιστα δίνει την δυνατότητα για ακόμα περισσότερο upside. Σε παρόμοιο κλίμα, η Euroxx επανεκκινεί την κάλυψη της μετοχής δίνοντας τιμή στόχο €20,2 με περιθώριο ανόδου 44% και σύσταση Overweight. Όπως λένε οι αναλυτές με την ολοκλήρωση των έργων η εταιρεία αναμένεται να αρχίσει να απολαμβάνει σημαντικές ροές μερισμάτων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Optima Bank: Στο IRIS payments και με περισσότερες καινοτομίες

Τα «top picks» της Optima Bank

Νέα υψηλότερη τιμή για την μετοχή της ΔΕΗ δίνει η Optima Bank με τελευταία της ανάλυση.

Συγκεκριμένα, ο πήχης μπαίνει στα €17,4 και η σύσταση είναι «αγορά» (buy) με περιθώριο ανόδου 45%.

Η παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου της διοίκησης Στάσση στο Λονδίνο φαίνεται ότι… έπεισε τους αναλυτές οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι η μετοχή εμφανίζεται υποτιμημένη για την περίοδο 2024-2025 όσον αφορά στον δείκτη EV/EBITDA ενώ διαπραγματεύεται με discount 29%-39% έναντι ομοειδών τίτλων.

Σημειώνεται ότι η Optima Bank «παραμένει θετική» για τον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και για συγκεκριμένες μετοχές αξίας» όπως η Μυτιληναίος και Aegean.

Για την μετοχή της Μυτιληναίος η τράπεζα δίνει τιμή στόχο τα €47 και σύσταση «αγορά».

«Συνεχίζουμε να αποτιμούμε τη Mytilineos μέσω ενός συνδυασμού αποτίμησης των πολλαπλασιαστών EV/EBITDA 2024e και ενός DCF δύο σταδίων (50% βαρύτητα το καθένα). Ο μέσος πολλαπλασιαστής EV/EBITDA του 2024e που θέτουμε ως στόχο μας (7,1x) αποδίδει δίκαιη αξία €45,2 /μετοχή» αναφέρει στην ανάλυσή της. Παράλληλα, για την Aegean δίνει τιμή στόχο τα €14,7. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Aegean απολαμβάνει ένα από τα υψηλότερα περιθώρια EBITDA στην Ευρώπη και είναι σε θέση να επωφεληθεί:

α) από την ισχυρή ζήτηση του ελληνικού τουρισμού και την αυξημένη διάθεση για ταξίδια,
β) από τις συνεχείς επενδύσεις στο στόλο με νέα αεροσκάφη που παρέχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα θέσεων και αποτελεσματικότητα κόστους και
γ) από τα υγιή οικονομικά μεγέθη και την υψηλή παραγωγή ταμειακών ροών.

Autohellas: Υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές το πενταετές ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ

Περιθώριο ανόδου 40% για την Autohellas

Μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου της Autohellas η Euroxx ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πλην όμως «ανεξερεύνητα» ονόματα της ελληνικής αγοράς».

Όπως λένε οι αναλυτές διαπραγματεύεται σε τιμές με πολύ χαμηλούς πολλαπλασιαστές (P/E 8,5x, EV/EBITDA 4,6x για το 2024E) και με καλό discount έναντι ανάλογων εταιρειών (20-30% σε όρους EV/EBITDA).

Ως εκ τούτου, επανεκκινεί την κάλυψη της μετοχής για την οποία δίνει τιμή στόχο τα €19 με σύσταση Overweight.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευτύχιος Βασιλάκης έχει τονίσει ότι «στόχος της διοίκησης αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας έχοντας στον πυρήνα τους ανθρώπους μας και τις συνέργειες μεταξύ των εταιρειών του ομίλου μας, όπως και να στηρίξουμε με μεγαλύτερη ένταση την καινοτομία και την εξέλιξη».

Διαβάστε ακόμη: