search

ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις τακτικές για να αποφύγετε το Πρωτοχρονιάτικο hangover

Το να γιορτάζουμε πίνοντας για το νέο έτος είναι μια πανάρχαια τελετουργία, και για πολλούς, το ίδιο είναι και αυτό το τρομερό πρωινό που ακολουθεί - ένα hangover.

hangover

Το να γιορτάζουμε πίνοντας για το νέο έτος είναι μια πανάρχαια τελετουργία, και για πολλούς, το ίδιο είναι και αυτό το τρομερό πρωινό που ακολουθεί – ένα hangover.

Δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για να θεραπεύσετε το hangover, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να το αποτρέψετε – ή τουλάχιστον να διατηρήσετε στο ελάχιστο τη δυστυχία μετά το πρωί.

Δείτε πώς…

Πιείτε με γεμάτο στομάχι

Ξεχάστε ένα γεύμα αργά το βράδυ μετά από μια νύχτα με ποτό – είναι πολύ αργά, λένε οι ειδικοί. Αντίθετα, τρώτε πριν από το πρώτο σας ποτό και συνεχίστε να τρώτε όσο περνάει η νύχτα. Γιατί βοηθάει το φαγητό; Επειδή το αλκοόλ δεν μεταβολίζεται από το στομάχι αλλά μέσω του εντερικού σωλήνα ακριβώς κάτω από αυτό.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η ίδια αρχή ισχύει για το νερό και άλλα μη αλκοολούχα ποτά. Aν το αλκοόλ αναμιχθεί με υγρό, είναι αραιωμένο, οπότε όταν μπαίνει στα έντερά σας, δεν είναι τόσο ερεθιστικό. Είναι λιγότερο πιθανό να έχετε φλεγμονώδη έντερα ή φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου.

Η κύρια αιτία του hangover είναι η αφυδάτωση και η απώλεια υγρών, μαζί με βιταμίνες και μέταλλα, σχολιάζουν επιστήμονες του «The Doctor’s Hangover Handbook» με δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σχετικά με τις βιοσυμπεριφορικές επιδράσεις του αλκοόλ και άλλων φαρμάκων.

Επιλέξτε μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη ποτά με λιγότερα πρόσθετα

Το αλκοόλ που πίνουμε, που ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη, είναι το υποπροϊόν της ζύμωσης υδατανθράκων και αμύλων, συνήθως κάποιου είδους δημητριακών, σταφυλιών ή μούρων. Υπάρχουν και άλλα, λιγότερο νόστιμα υποπροϊόντα, όπως η αιθανόλη – η οποία βρίσκεται στο αέριο που βάζουμε στα αυτοκίνητά μας – και η μεθυλική αλκοόλη ή η μεθανόλη – μια τοξική ουσία που χρησιμοποιείται ως διαλύτης, φυτοφάρμακο και εναλλακτική πηγή καυσίμου. Ονομάζεται επίσης αλκοόλη ξύλου, η μεθυλική αλκοόλη που παρασκευάζεται από λαθρομετανάστες τύφλωσε ή σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης.

Κάνετε αποχή

Στο τέλος, ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχει μόνο ένα αληθινό προληπτικό μέτρο – ή θεραπεία – για το hangover: Μην πίνετε!

Διαβάστε ακόμη: