Μπορεί η κυβέρνηση αυτή την περίοδο να έχει ανοίξει μια σειρά από κρίσιμα και δύσκολα ζητήματα, αλλά όχι μόνο διατηρεί την πολιτική κυριαρχία, αλλά ουσιαστικά «παίζει μόνη της», με τα δύο επόμενα κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε αναιμική πορεία, μη ικανά να διευκολύνουν τις εκλογικές τους στοχεύσεις.

Τόσο η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ) όσο αυτές που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες -οι πρώτες για το 2024- επιβεβαιώνουν ότι ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αθροίσουν πάνω από τα ποσοστά της ΝΔ αντιθέτως το άθροισμά τους είναι κάτω από το 25%, 10 μονάδες κάτω από αυτό που δίνουν οι μετρήσεις στη ΝΔ.

Τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του Στεφ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και μόλις λιγότερο από πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει απολέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζοντας μάλιστα τάση εδραίωσης της τρίτης θέσης πίσω από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε αυτό το φόντο οι προ καιρού διθυραμβικές ιαχές του κ. Κασσελάκη περί πρωτιάς και νίκης έναντι της ΝΔ έχουν ήδη εξαφανιστεί υπό το βάρος της συνεχούς πτώσης των ποσοστών του κόμματος και πλέον έχει ανοίξει διάπλατα η συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά την ευρωκάλπη.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι σημερινές τάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε μονοψήφια ποσοστά και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα αμφισβητηθεί τόσο πολύ που θα αναγκαστεί να φύγει από το κόμμα. Πόσο μάλλον όταν έχει χάσει τη στήριξη από Πολάκη και Παππά.

Ούτε, όμως, το ΠΑΣΟΚ… τραβάει στις δημοσκοπήσεις. Μπορεί δημοσίως να πανηγυρίζουν στη Τρικούπη για το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις έρχονται πλέον δεύτεροι, ωστόσο άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η απόσταση που το χωρίζει μέχρι τη θέση μιας κραταιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης που πραγματικά απειλεί την κυβερνητική πλειοψηφία είναι χαώδης.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν προσελκύει τον μικρό, έστω, αριθμό δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση ψηφοφόρων, οι οποίοι κατευθύνονται προς τα δεξιά της ΝΔ, δηλαδή προς την Ελληνική Λύση και όχι προς το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Στο επιτελείο του κ. Ν. Ανδρουλάκη έχουν θέσει ως κυρίαρχο στόχο την πρωτοκαθεδρία του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Όλοι, ωστόσο, γνωρίζουν ότι αυτό δεν αρκεί για να καταστήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως κόμμα εξουσίας που διεκδικεί να διαδεχθεί τη σημερινή κυβέρνηση στη διακυβέρνηση της χώρας.

Κάποιοι μάλιστα βάζουν και τον πήχη ψηλά λέγοντας ότι αν το κόμμα δεν ξεπεράσει το 18% με διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Ανδρουλάκης θα αμφισβητηθεί.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ΝΔ έχει ανοίξει μία τεράστια ατζέντα, έχει μεγάλα μέτωπα με τους αγρότες, τους φοιτητές, την Εκκλησία, δεξιό κοινό, παλιά είχε δυσαρεστήσει δικηγόρους-συμβολαιογράφους, βάλλεται από το νούμερο 1 πρόβλημα την ακρίβεια στο ράφι και ακόμα αντέχει καθώς η κυβερνητική της αξιοπιστία παραμένει κραταιά έναντι των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σώζει αυτή τη στιγμή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη: