Όλα είναι έτοιμα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής για το 12ο Διεθνές Ελληνικό Συνέδριο, που διοργανώνει η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος, στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. «Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το συνέδριο και όλα είναι έτοιμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που και φέτος, μέσα από τις ομιλίες προσωπικοτήτων από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων θα ακούσουμε πολλά νέα πράγματα για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Το συνέδριο είναι μια μεγάλη γιορτή γνώσης» εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η ιδρύτρια και πρόεδρος του Νόστου Χριστίνα Τσαρδίκου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο 12ο Διεθνές Ελληνικό Συνέδριο είναι: «Οι διαφορετικές ονομασίες των Ελλήνων από την αρχαιότητα ως την Ανεξαρτησία», «Ελληνισμός και Ολυμπισμός – Η φλόγα θα παραμείνει αναμμένη για πάντα», «Η τραγική τριλογία του Αισχύλου, η θεία παιδαγωγική της Δικαιοσύνης και του φόβου», «Σαν να είχα πεθάνει… το ποιητικό έργο της Ειρήνης Παπά», «Ελληνικό θέατρο στην Αργεντινή. Ο Φιλοκτήτης του Μάρκος Βικτώρια, στο ξεκίνημα της ανεξάρτητης σκηνής», «Γιορτές και μεταναστευτική ταυτότητα. Η ελληνική κοινότητα του Μπουένος Άιρες», «Μικροί θεοί και θεές. Αρχέτυπα στην ανατροφή αξιών», «Η γυναίκα στους ελληνικούς μύθους», «Οι Έλληνες του ΧΙΧ στην Αργεντινή», «Η πολλαπλή παρουσία της ελληνικής γλώσσας στην Κίνα», «40 χρόνια δημοκρατίας στην Αργεντινή» κ.ά. Από τις συζητήσεις και τις ομιλίες δεν θα λείψουν, επίσης, οι αναφορές στον Γιάννη Ρίτσο, τη Μαρία Κάλλας, τον Νίκο Καζαντζάκη κ.ά. αλλά και μια Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Διασπορά: Προβληματισμοί και διδακτικές προτάσεις». Επίσης, το Grupo Teatro ser Griegos (La Plata) θα παρουσιάσει το έργο «Μήδεια» και το Grupo de Teatro «Olimpo» (Universidad Nacional del Noreste) Chaco θα παρουσιάσει την «Ηλέκτρα».

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει με ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, ενώ μεταξύ των ομιλητών -εκτός της ίδιας της προέδρου του Νόστου, θα είναι η πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή Ελισάβετ Φωτιάδου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αργεντινής Αναστάσιος Καβατας, η αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ελένη Γρίβα, ο αντιπρύτανης του Πανεποστημίου Δυτικής Αττικής Θεόδωρος Ξανθός, ο συντονιστής εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ Γεώργιος Βλάχος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, η πρόεδρος της Βαλκανικής Αμφικτυονίας, Ελένη Μαντρατζή, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ Νομικής Ποινικού Δικαίου, η Σοράια Οτσοβιέτ, διευθύντρια του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στην Ουρουγουάη και πολλοί ακόμα ακαδημαϊκοί, ερευνητές και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών από την Ελλάδα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Λατινική Αμερική και αλλού.

Το 12ο Διεθνές Ελληνικό Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αργεντινή, της Αρχιεπισκοπής του Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αργεντινής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, της Σχολής Θεάτρου της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, της Βαλκανικής Αμφικυονίας, του ΟΔΕΓ, της ΔΕΝΦΚ και της ΕΕΛΣΠΗ.

Το συνέδριο, το πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες στο οποίο είναι αναρτημένα στη σελίδα του Νόστου είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Σούλης Ζάρπα και του Ελόη Δεμερτζή, που ήταν επίτιμα μέλη του Νόστου και ακούραστοι συνεργάτες του.

«Η Ελλάδα στο Μπουένος Άιρες», μια μεγάλη γιορτή προτού ανοίξει η αυλαία του συνεδρίου

Μια μέρα πριν να ξεκινήσει το συνέδριο, στις 25 Νοεμβρίου, θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή σ’ ένα πάρκο του Μπουένος Άιρες, σε συνεργασία του Νόστου με τον κεντρικό δήμο της πρωτεύουσας της Αργεντινής.

«Θα παρουσιάσουμε την Ελλάδα στο Μπουένος Άιρες. Εκείνη την ημέρα, όσο διαρκέσει η γιορτή, θα “μεταφερθούμε” όλοι για λίγο στην Ελλάδα. Πώς θα γίνει αυτό; Με τη μουσική, τις παραδοσιακές φορεσιές, τους χορούς. Θα έρθουν πάνω από 200 άτομα από διάφορες περιοχές για να χορέψουν, Έλληνες αλλά και φιλέλληνες που αγαπούν τους ελληνικούς χορούς. Θα είναι μια γιορτή για όλο τον κόσμο. Όσοι βρεθούν εκείνη την ημέρα στο πάρκο θα πάρουν μια “γεύση” Ελλάδας» εξήγησε η κ. Τσαρδίκου.

«Επί τέσσερις ώρες θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή για να μοιραστούμε τη χαρά μας, να μοιραστούμε την Ελλάδα και τον πολιτισμό της που τόσο πολύ αγαπάμε» συμπλήρωσε με ενθουσιασμό η δραστήρια πρόεδρος του Νόστου.

Διαβάστε ακόμη: