search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Tο υπουργείο Οικονομικών και η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους άρχισαν τον ανταγωνιστικό διάλογο με τους υποψήφιους επενδυτές!

Στην τελική ευθεία η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Στην τελική ευθεία μπήκε η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους άρχισαν τον ανταγωνιστικό διάλογο με τους υποψήφιους επενδυτές, με στόχο ο Φορέας να είναι έτοιμος μέσα στον Σεπτέμβριο .

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών και η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του που είναι οι: Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge, Bayview και CRC.

Οι συζητήσεις αφορούν σειρά τεχνικών και χρηματοδοτικών θεμάτων και με ποιο τρόπο ο Φορέας θα είναι με τον καλύτερο τρόπο αποτελεσματικός στη λειτουργία του.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει σύμπραξη ανάμεσα στου επενδυτές ώστε περισσότεροι του ενός να αναλάβουν την απαιτητική ομολογουμένως λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν συνασπισμοί ανάμεσα στους επενδυτές όταν θα έρθει η ώρα υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Όπως είναι γνωστό στον Φορέα θα «περνάνε» τα σπίτια των ευάλωτων δανειοληπτών που πτωχεύουν. Και είναι κομβικό εργαλείο στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου –για την Δεύτερη ευκαιρία- καθώς θα πρέπει να προστατεύσει δικαίωμα στέγασης των ευάλωτων και να αποτρέψει τις εξώσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή.

Η σύσταση και λειτουργία του Φορέα Ακινήτων θα γίνει αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς καμία συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο επενδυτής που θα αναλάβει τον Φορέα θα προχωρήσει σε επένδυση ύψους 1,5 με 2 δις ευρώ, τόσα περίπου κεφάλαια θα χρειαστούν για την αγορά από τους πλειστηριασμούς των σπιτιών που ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες που θα πτωχεύουν και στη συνέχεια θα τους νοικιάζει το σπίτι τους με τίμημα που θα είναι συμβατό με τα οικονομικά τους.

Ο ανταγωνιστικός διάλογος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί τον Φεβρουάριο 2023, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Και αν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, τον Μάιο το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή. Στη συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης στον επενδυτή και η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών.

Διαβάστε ακόμη: