Το νέο «γεφύρι της Αρτας» είναι ο διαγωνισμός για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες.

Από τις αρχές του 2020 που ψηφίστηκε ο νόμος πέρασαν 2 χρόνια και ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων αν όλα πάνε καλά, και δεν υπάρξουν εκπλήξεις, θα μπει σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Εχουμε δηλαδή μπροστά μας σχεδόν ενάμιση ακόμα χρόνο.

Πάντως τώρα έπιασε δουλειά το «βαρύ πυροβολικό» σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η υπόθεση και να προκηρυχθεί επιτέλους ο διαγωνισμός.

Η κυβέρνηση «ζεσταίνει» ξανά τις διαδικασίες για την ανάπτυξη του Φορέα με τη σύμβουλο Nomura που έχει αναλάβει τις διερευνητικές επαφές με τους υποψήφιους επενδυτές.

Και η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα. Μαριαλένα Αθανασοπούλου «τρέχει» καθώς δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια καθυστερησεων.

Τις επόμενες μέρες θα βγει η εκδήλωση ενδιαφέροντος, δηλαδή οι πρώτες συζητήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές, που από αυτές θα καθοριστεί και το πλαίσιο του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα ο στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να έχουμε την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού που θα αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες η Morgan Stanley.

Όπως είναι γνωστό ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα αγοράζει την πρώτη κατοικία εκείνων των νοικοκυριών –που έχουν χαρακτηριστεί μέσα από την πλατφόρμα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ως ευάλωτα-και για τον λόγο αυτό αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες και προς τους διαχειριστές των δανείων τους.

Βασική αρχή του Φορέα είναι η προστασία των ευάλωτων για να μην βρεθούν στο δρόμο και να αποφευχθεί κοινωνική αναταραχή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο στην κατηγορία των ευάλωτων ανήκουν τα νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο εισόδημα ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών διαμορφώνεται από τις 7.000 μέχρι τις 21.000 ευρώ και έχουν ακίνητη περιουσία από 120.000 έως 180.000 ευρώ.

Μάλιστα για την προστασία αυτών των νοικοκυριών, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, έχει ψηφιστεί ειδική ρύθμιση που προβλέπει ότι το κράτος θα επιδοτεί την δόση του δανείου που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία, με μηνιαίο ποσό από 70 έως 210 ευρώ (το ποσό εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη), με την επιδότηση να καταβάλλεται για διάστημα έως 15 μήνες.