Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερά την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί λόγω της οικονομικής δυσφορίας στην Κίνα, που οδηγεί σε πτώση της ζήτησης από τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, περιορίζοντας τον αντίκτυπο των περικοπών της προσφοράς.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 13 σεντς στα 80,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Brent διαπραγματεύτηκε 9 σεντς υψηλότερα στα 84,55 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα του WTI που λήγει σύντομα μειώθηκε κατά 4 σεντς στα 80,68 δολάρια το βαρέλι σε πολύ περιορισμένο όγκο συναλλαγών.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θεωρείται κλειδί για τη στήριξη της ζήτησης πετρελαίου κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Ωστόσο, η υποτονική οικονομική δραστηριότητα της χώρας έχει απογοητεύσει τις αγορές μετά την ώθηση της επαναλειτουργίας μετά την COVID-19, ενώ οι δεσμεύσεις των αρχών για ενίσχυση της ανάκαμψης δεν ανταποκρίνονται μέχρι στιγμής στις προσδοκίες, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρότερης από την αναμενόμενη περικοπής σε βασικό δείκτη αναφοράς δανεισμού τη Δευτέρα.

«Η οικονομική αδυναμία της Κίνας… θα δημιουργήσει ένα ανώτατο όριο για φέτος, ειδικά καθώς το Πεκίνο φαίνεται δεσμευμένο να αποφύγει τη δημοσιονομική τόνωση μεγάλης κλίμακας», ανέφερε σε σημείωμα του Eurasia Group.

Το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύει τις ανησυχίες για τη ζήτηση από τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, την οποία οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν αποκλείσει λόγω του επίμονου πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνουν τα αποθέματα. Μια προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης αναμενόταν να έχουν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα, με στοιχεία από το American Petroleum Institute να αναμένονται αργότερα την Τρίτη.

Μια χαλάρωση της προσφοράς μπορεί να είναι πιθανή. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ αναμενόταν να συζητήσει την πιθανή επανάληψη των εξαγωγών πετρελαίου με τον Τούρκο ομόλογό του, δήλωσε πηγή στο Reuters τη Δευτέρα.

Οι υπουργοί συζήτησαν τις σχέσεις πετρελαίου και ενέργειας στην Άγκυρα, ανέφερε μια δήλωση του ιρακινού υπουργείου πετρελαίου την Τρίτη, αλλά δεν διευκρίνισε εάν συζητήθηκε η επανέναρξη των εξαγωγών μέσω του τερματικού σταθμού πετρελαίου του Τζεϊχάν.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διέκοψε τις εξαγωγές των 450.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) του Ιράκ – περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς – μέσω του αγωγού βόρειου Ιράκ-Τουρκίας τον Μάρτιο μετά από απόφαση της διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Διαβάστε ακόμη: