Η IEA εκτίμησε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έφτασε το ρεκόρ των 103 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως τον Ιούνιο και θα μπορούσε να κλιμακωθεί ακόμη ένα υψηλό επίπεδο αυτόν τον μήνα.

Εν τω μεταξύ, οι περικοπές της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία έθεσαν τη βάση για μια απότομη πτώση των αποθεμάτων κατά το υπόλοιπο του 2023, κάτι που σύμφωνα με την IEA θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα.

Την προηγούμενη Πέμπτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) δήλωσε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,44 εκατομμύρια bpd φέτος, αμετάβλητος από την προηγούμενη πρόβλεψή του. Οι προοπτικές για την αγορά πετρελαίου φαίνονται υγιείς για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο ΟΠΕΚ.

Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ενίσχυσαν επίσης το κλίμα της αγοράς, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι περικοπές της προσφοράς και οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές έχουν δημιουργήσει περισσότερη αισιοδοξία στους επενδυτές πετρελαίου, δήλωσε αναλυτής του OANDA. Ωστόσο, σημείωσε ότι η δυναμική είχε μειωθεί μετά από ένα διαρκές ράλι.

Την Πέμπτη, το Brent έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, μια μέρα αφότου το WTI έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.

Η τελευταία φορά που το Brent ανέβηκε για επτά συνεχόμενες εβδομάδες ήταν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά από πτώση για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες, ο αριθμός των εξέδρων άντλησης πετρελαίου που λειτουργούν στις ΗΠΑ, ένας πρώιμος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, παρέμεινε σταθερός στις 525 αυτή την εβδομάδα, δήλωσε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes.

Ο σταθερός αριθμός εξέδρων άντλησης πετρελαίου δείχνει ότι οι παραγωγοί των ΗΠΑ διατηρούν πειθαρχία σχετικά με τη γεώτρηση και την εξερεύνηση, δήλωσε ο Chief Investment Officer της U.S. Bank Asset Management.

Διαβάστε ακόμη: