Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από ένα δολάριο το βαρέλι την Παρασκευή για να καταγράψουν άνοδο για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, αφού οι κορυφαίοι παραγωγοί Σαουδική Αραβία και Ρωσία παρέτειναν τις περικοπές προσφοράς μέχρι τον Σεπτέμβριο, εντείνοντας τις ανησυχίες για την υποπροσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωσαν άνοδο 1,10 δολ. ή 1,3% στα 86,24 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate κέρδισε 1,27 δολ. ή 1,6%, κλείνοντας στα 82,82 δολ. το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδά τους από τα μέσα Απριλίου την Παρασκευή.

Η Σαουδική Αραβία παρέτεινε την Πέμπτη την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, διατηρώντας την πόρτα ανοιχτή για άλλη μια παράταση. Η Ρωσία επέλεξε επίσης να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα.

«Με την παράταση της μείωσης της παραγωγής, αναμένουμε έλλειμμα της αγοράς άνω του 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως (bpd) τον Σεπτέμβριο, μετά από ένα εκτιμώμενο έλλειμμα περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές της UBS.

Στο μέτωπο της ζήτησης, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια bpd φέτος, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ μετά από συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής της ομάδας OPEC+ – του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων.

Η συνάντηση δεν επέφερε αλλαγές στην πολιτική παραγωγής.

Η επιτροπή σημείωσε ότι θα μπορούσε να λάβει πρόσθετα μέτρα ανά πάσα στιγμή, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει πρόσθετες περικοπές εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες της αγοράς, πρόσθεσε το σημείωμα της UBS.

Η UBS δήλωσε ότι αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα διαπραγματεύονται στα 85 έως 90 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μήνες.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας μειώθηκαν κατά 17 εκατομμύρια βαρέλια-ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εξαγωγές και η εισροή αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια αυξήθηκαν στην καρδιά της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου.

Επιβαρύνοντας τις τιμές του πετρελαίου, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ διατήρησε μέτριο ρυθμό ανάπτυξης θέσεων εργασίας τον Ιούλιο, αλλά τα σταθερά μισθολογικά κέρδη και η μείωση του ποσοστού ανεργίας έδειξαν συνεχιζόμενη στενότητα των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης επιδεινώθηκε περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιό της στο ανώτατο 15ετίας την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη: