Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,25%, επιβραδύνοντας τον ρυθμό των αυξήσεων εν μέσω ενδείξεων ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο και οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, αφού η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίασή της.

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι σε άλλες προηγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η ευρωζώνη, όπου αυξάνονται οι ελπίδες ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στην κορύφωση.

Φως στην άκρη του τούνελ

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο μισό μέχρι το τέλος του 2023, δήλωσε την Τετάρτη στο ραδιόφωνο LBC ότι δεν υποχωρεί τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε, αλλά πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί “μπορούν να δουν φως στην άκρη του τούνελ”.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,9% το έτος έως τον Ιούνιο, από 10,1% στην αρχή του έτους.

Διαβάστε ακόμη: