Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, μετά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων λόγω των ανησυχιών των επενδυτών ότι τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός θα παραμείνουν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου έφτασε το 7,48%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2000, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

Αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης μόλις την περασμένη εβδομάδα.

«Οι επενδυτές απλώς δεν βλέπουν το είδος της επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων που περίμεναν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Mortgage News Daily.

Σημείωσε ότι η Federal Reserve θέλει να δει την ίδια επιδείνωση πριν σκεφτεί μια αλλαγή πολιτικής και ότι αυτή η αλλαγή πιθανότατα θα ευνοούσε πρώτα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

«Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια, όπως οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων και τα στεγαστικά δάνεια, φέρουν το κύριο βάρος του αρνητικού κλίματος επιτοκίων της αγοράς. Αυτό δεν θα αλλάξει έως ότου τα δεδομένα αναγκάσουν τη Fed να αρχίσει να μιλά για την πρώτη μείωση των επιτοκίων».

Τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν σκληρά τους πιθανούς αγοραστές κατοικιών, ενισχύοντας τις προκλήσεις από τις διογκωμένες από την πανδημία Covid τιμές κατοικιών.

Οι τιμές κατέγραψαν πάνω από δώδεκα χαμηλά ρεκόρ το 2020, πυροδοτώντας ένα ξεφάντωμα της αγοράς κατοικιών που προκάλεσε αύξηση των τιμών πάνω από 40% από την αρχή της πανδημίας έως το καλοκαίρι του 2022.

Οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς στο τέλος του περασμένου έτους, αλλά τώρα αυξάνονται και πάλι λόγω της ισχυρής ζήτησης και της πολύ χαμηλής προσφοράς.

Για έναν αγοραστή σήμερα, η διαφορά σε προσιτές τιμές από μόλις πριν από ένα χρόνο είναι δραματική.

Ο μέσος όρος του 30ετούς σταθερού πέρυσι ήταν περίπου 5,5%.

Για κάποιον που αγοράζει ένα σπίτι 400.000 $, με 20% έκπτωση σε ένα σταθερό δάνειο 30 ετών, η μηνιαία πληρωμή σήμερα, με κεφάλαιο και τόκους, είναι περίπου 420 $ περισσότερο από ό,τι θα ήταν πριν από ένα χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: