«Ελάτε στην Αλβανία και θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας. H Αλβανία γίνεται κάθε χρόνο και περισσότερο ένα καλό μέρος για να εργαστείτε, να επενδύσετε, να παίξετε μουσική ή θέατρο, να εκθέσετε την αξιοθαύμαστη τέχνη και τον πολιτισμό σας ή ακόμα και να ξεκουραστείτε, στις θάλασσες ή στα μαγικά βουνά μας».
Ο Έντι Ράμα αντέδρασε για την υπόθεση Μπελέρη με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook με… φιλελληνικά αισθήματα και θαυμασμό για τον Έλληνα Πρωθυπουργό: «Δεν έχω κρύψει την πολύ θετική μου άποψη, ούτε τα πολύ φιλικά μου αισθήματα για τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Έχω δει σε αυτόν από την αρχή έναν σύγχρονο Ευρωπαίο ηγέτη και έχω βρει συνεχώς έναν αξιοθαύμαστο άνθρωπο».
Το ίδιο καλά λόγια έχει και για τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «καλό φίλο της Αλβανίας» παρότι δημοσίευσε μια επιστολή που απευθυνόταν στον Επίτροπο Oliver Varheley με την οποία ζήτησε να παρέμβει στις αλβανικές αρχές, γιατί διαφορετικά βλέπει άμεσο κίνδυνο αυτό το θέμα να επηρεάσει αρνητικά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ανάρτηση αυτή έγινε ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προειδοποίησε πως η επιμονή της αλβανικής πλευράς να μην προβαίνει στα αναγκαία μέτρα για την αποφυλάκιση του κ. Μπελέρη θα σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία. ‘Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, όταν υπάρχει τέτοιου τύπου περιφρόνηση του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων.
‘Απέστειλα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και στον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μια ιδιαιτέρως αυστηρή επιστολή, στην οποία θέτω τα ζητήματα. Θέτω από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτό συνιστά σοβαρή ανάσχεση στην εξελικτική πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια».
‘Αλλά ποιος και πώς μπορεί σήμερα να απελευθερώσει από τη φυλακή έναν Αλβανό υπήκοο ελληνικής υπηκοότητας» ρωτάει ο Έντι Ράμα. ‘O υποψήφιος δήμαρχος κατηγορείται από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος ότι διέπραξε το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων -για το οποίο ο Ποινικός κώδικας της Αλβανίας είναι σαφής και δραστικός – ενώ σύμφωνα με την αμετάβλητη απόφαση στα τρία στάδια της δίκης, θα πρέπει να κρατηθεί μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας εναντίον του».
O Φρέντι Μπελέρης θα μείνει δηλαδή στη φυλακή ώσπου να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια της δίκης -αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι η αποφυλακισή του είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της αλβανικής δικαιοσύνης και η προφυλάκισή του είναι παράνομη. Ο Έντι Ράμα “ψεύδεται γιατί τη γενική διεύθυνση φυλακών την ελέγχει κύριος Ράμα, άρα θα μπορούσε να μου δώσει άδεια να ορκιστώ. Στόχευση του Αλβανού πρωθυπουργού είναι να μην αναλάβω τα καθήκοντα».
Ο Φρέντι Μπελέρης σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε να εννοηθεί ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει σχέσεις με την αλβανική μαφία και υπάρχει ένα σχέδιο, ώστε οι ομογενείς στη Χειμμάρα να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Όπως είπε, οι υπηρεσίες που υπάρχουν, δυσκολεύουν τη ζωή των Ελλήνων επιχειρηματιών, τόσο από την αστυνομία, όσο από την εφορία, όσο και από την πολεοδομία με απώτερο σκοπό και σχέδιο, να εγκαταλείψουν τις περιουσίες, να φύγουν στην Ελλάδα, έτσι οι περιουσίες αυτές να περιέλθουν στα χέρια φίλων του πρωθυπουργού της Αλβανίας, του Έντι Ράμα.
‘Αυτή η πεποίθηση των Ελλήνων φίλων δεν βασίζεται ούτε σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, που θα μπορούσε να αποδείξει ότι στην Αλβανία υπάρχει όντως συγκεκριμένο πρόβλημα δικαιωμάτων ή ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας» υποστηρίζει ο Ράμα «το οποίο διαφέρει από το συνολικό κληρονομικό πρόβλημα στην Αλβανία με τις περιουσίες όλων των Αλβανών πολιτών, τις οποίες αντιμετωπίσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό».
Ανάμεσα στα επιχειρήματα του Αλβανού Πρωθυπουργού είναι πως κρατούνται άλλοι 48 Αλβανοί πολίτες με αλβανική υπηκοότητα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δημάρχων του κόμματός του. «Κατά την περίοδο της κυβέρνησής μου, σπίτια που χτίστηκαν χωρίς άδεια στα χρόνια της μεταπολίτευσης νομιμοποιήθηκαν μαζικά για τις ελληνικές οικογένειες και τους δόθηκαν χιλιάδες τίτλοι ιδιοκτησίας που δεν είχαν για δεκαετίες».
O Έντι Ράμα φαίνεται να ρισκάρει με την ένταξη της χώρας του στην Ένωση ίσως επειδή πιστεύει ότι η Ελλάδα μπλοφάρει και δεν θα την εμποδίσει. Η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στους ηγέτες της περιοχής στην Αθήνα δεν είναι άσχετη με ένα θέμα που απειλεί τις σχέσεις με την Αλβανία.
«Η Ελλάδα ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη καθώς ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, παραμένει προφυλακισμένος και εάν δεν έχει ορκιστεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα εκπέσει από το αξίωμα.
Η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί στο δείπνο. Που σημαίνει ότι ο Έντι Ράμα δεν ενδιαφέρεται για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας και δεν πρόκειται να κάνει κάτι για την αποφυλάκιση του Μπελέρη.
Ή πως πιστεύει πως οι αντιδράσεις της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν περιλαμβάνουν κυρώσεις που θα τον έκαναν να σκεφτεί πως η αλβανική δικαιοσύνη είναι μεν ανεξάρτητη, αλλά η κυβέρνησή του κάτι θα μπορούσε να κάνει.